loader image

Lucruri despre ochelari pe care nu le știai

Ochelarii de soare au o istorie mult mai bogata decat ai crede, desi tindem sa ii privim ca fiind o inventie moderna destinata protejarii ochilor de razele soarelui.

Iata, insa cateva lucruri pe care s-ar putea sa nu le stii despre ochelarii de soare:

 1. Chinezii din secolul al XII-lea sunt considerati ca fiind inventatorii ochelarilor de soare, atat pentru a-si proteja ochii de razele soarelui, cat si pentru a-si ascunde privirile in salile de judecata. Ideea este, insa, mult mai veche, iar primele exemple de ochelari de soare erau ochelarii de zapada, care reduceau cantitatea de lumina ce ajungea la nivelul pupilei.

 2. Imparatul roman Nero obisnuia sa urmareasca luptele dintre gladiatori printr-un fel de smaralde lustruite pe care le tinea in dreptul ochilor.

 3. Cantaretul britanic Elton John este arhicunosut pentru pasiunea sa fata de ochelarii de soare. Unele surse spun ca acesta ar detine peste 1.000 de perechi de ochelari de soare, in timp ce altele sustin ca britanicul ar avea o colectie de 20.000 de perechi.

 4. Filtrele Polaroid, care ofera protectie fata de razele ultraviolete, au fost inventate in 1936. Inainte de aceasta data, lentilele fumurii nu faceau altceva decat sa reduca expunerea ochilor la soare.

 5. Fascinantii ochelari de soare Ray Ban Aviators, sunt produsul stiintei si tehnologiei, nu al modei. Ei au fost conceputi initial pentru aviatorii americani de catre compania de echipamente medicale Bausch&Lomb si aveau menirea de a reduce durerile de cap si senzatia de greata generate de nuantele intenseale cerului la altitudini ridicate. Cercetatorii au folosit filtrele Polaroid si lentile cu tenta verde pentru a fabrica primii ochelari de tip Aviator.

 6. In 1980, trupa americana de rock ZZ Top a lansat o melodie intitulata „Cheap Sunglasses” („Ochelari ieftini”).

 7. Ochelarii de soare au ajuns in atentia publicului larg din SUA in 1929, iar pana la sfarsitul anilor ’30 devenisera, deja, un accesoriu cool. La acea vreme, publicatia Life Magazine estima, intr-un articol despre popularitatea ochelarilor de soare, ca doar 25% dintre posesorii acestora ii purtau pentru a-si proteja ochii, in timp ce trei sferturi dintre ei considerau ochelarii de soare un accesoriu la moda. La fel ca in prezent!

 8. O singura companie de produse de lux produce 70% dintre cele mai renumite designuri de ochelari de soare. Ochelarii Burberry, Chanel si Ralph Lauren sunt realizati de compania italiana Luxottica, care detine si brandurile Ray Ban si Oakley.

 9. Ochelarii de soare ieftini sunt la fel de buni in protejarea ochilor de razele ultraviolete ca ochelarii scumpi, „de brand”, insa cei din urma combina toate tehnologiile necesare pentru protectia deplina a ochilor.

 10. Ochelarii de soare reprezinta o piata de 34 de miliarde de dolari la nivel mondial.

 11. Cea mai scumpa pereche de ochelari de soare vanduta vreodata pe eBay a apartinut lui Elvis Presley si a fost cumparata pentru suna de 250.000 de dolari.

 12. In SUA, la fiecare 14 minute cineva isi pierde, isi strica sau se asaza pe o pereche de ochelari de soare.

Scroll to Top