loader image

Cum se aleg ochelarii si ramele de ochelari

Ochelarii de vedere sunt indispensabili atunci când suferi de o afecțiune a vederii. Dar care sunt ramele potrivite și lentilele perfecte? Am pregatit o serie de informatii care te vor ajuta sa descoperi mai departe tot ce ai nevoie să știi.

 1. Contrastul
  Forma ramei trebuie sa contrasteze cu forma fetei tale. Daca ai un chip rotund, cumpara ochelari angulari, iar daca ai o fata ovala, alege o pereche de rame cu o forma rotunda.

 1. Proportia
  Ramele ochelarilor trebuie sa se afle in concordanta cu marimea fetei. Daca vrei sa cumperi ochelari de soare, acestia pot avea dimensiuni mai generoase, pentru a acoperi o parte cat mai mare a campului vizual. Cu toate acestea, un anumit tip de rame de ochelari de soare ar putea sa nu te avantajeze la fel de mult in cazul ochelarilor de vedere.

 1. Culoarea
  Alege o culoare complementara infatisarii chipului tau. Ramele negre sunt intotdeauna cele mai potrivite pentru a pune ochii in evidenta. In plus, cu cat contrastul intre culoarea ramelor si nuanta tenului este mai mare, cu atat ochelarii ti se vor potrivi mai mult.

Identifică forma feței tale

Înainte de a începe căutarea unei rame de ochelari potrivite, este necesar să stabilești în ce grup se încadrează forma feței tale. În funcție de particularitățile faciale, formele feței sunt grupate în șase categorii: rotundă, ovală, triunghiulară, alungită, pătrată sau trapezoidală. Iată cum stabilești categoria care te caracterizează:

 • Față rotundă – în această categorie intră persoanele cu bărbia îngustă, fruntea mai lată și pomeți proeminenți. De asemenea, fruntea și maxilarul sunt aproximativ egale în lățime;

 • Față ovală – este o formă a feței întâlnită la cele mai multe persoane. Se caracterizează printr-un maxilar rotunjit, o frunte mai mică în raport cu maxilarul și prin pomeți proeminenți;

 • Fața triunghiulară – poate fi recunoscută după bărbia îngustă, dar rotunjită, fruntea mai lată și pomeții bine evidențiați;

 • Fața alungită – în acest caz, conturul feței pare a fi format din linii drepte, verticale, lucru generat de frunte și de linia maxilarului, care sunt înguste;

 • Fața pătrată – similară cu fața alungită, cea pătrată se caracterizează prin linii drepte, bine definite, generate atât de frunte și de linia maxilarului, cât și de pomeții proeminenți;

 • Fața trapezoidală – aceasta se caracterizează printr-o zonă mai îngustă a frunții și o zonă a pomeților și a maxilarului care iese în evidență.

Cum alegi ramele de ochelari în funcție de forma feței

Odată ce ai reușit să stabilești categoria în care forma feței tale se încadrează, este momentul să începi căutarea unor rame de ochelari pe placul tău, ținând cont de acest aspect. Iată ce modele de rame poți alege, în funcție de conturul feței.

Rame pentru fața rotundă

În cazul în care ai stabilit că forma feței tale este rotundă, ar trebui să cauți rame de ochelari dreptunghiulare sau pătrate. Datorită designului lor, acestea vor conferi feței tale un aspect alungit și îți vor pune în evidență partea superioară a feței. Pentru un aspect deosebit, poți alege o pereche de rame cu un element de legătură diferit din punctul de vedere al nuanței cromatice.

Rame potrivite pentru o față ovală

Persoanele cu fața ovală sunt cele mai privilegiate atunci când vine vorba despre alegerea unei rame pentru ochelari, întrucât această fizionomie este potrivită aproape oricărui stil. Totuși, atunci când alegi rame pentru fața ovală, este important să te asiguri că dimensiunea acestora este proporțională cu cea a feței.

Ramele potrivite pentru o față triunghiulară

Dacă fața ta are o formă triunghiulară, este recomandat să alegi un model de ramă care să minimizeze aspectul superior al feței și să atragă atenția asupra ochilor, pe care să îi reliefeze. Astfel, poți opta pentru ochelarii de tip aviator sau chiar pentru o pereche de ochelari mai discreți, fără rame.

Ce rame să alegi pentru o formă alungită a feței

Deoarece o față alungită se caracterizează printr-o frunte și o bărbie mai înguste, este bine să alegi rame care să compenseze trăsăturile faciale lungi și care să confere un aspect plăcut. Pentru a realiza acest lucru, ai de ales între ramele rotunde și cele ovale. De asemenea, poți opta pentru lentile mai mari, care îți vor evidenția ochii.

Rame potrivite pentru o formă pătrată a feței

Pentru un chip caracterizat prin linii de contur drepte și bine definite, cea mai bună alegere este reprezentată de ramele discrete, cu forme ovale sau rotunde, care vor valorifica zona pomeților și pe cea a frunții. Dacă forma feței tale este pătrată, ramele tip motociclist sau aviator se vor dovedi potrivite pentru tine.

Idei de rame pentru o față trapezoidală

Pentru acest tip de formă facială, este important să alegi rame de ochelari care să-ți evidențieze partea superioară a feței, fără a accentua, însă, zona maxilarului. Astfel, poți opta pentru un model cu o grosime mai mare a ramelor în partea superioară sau cu o culoare care iese ușor în evidență. Ochelarii tip fluture, pisică sau cu rame întregi sunt cei mai potriviți pentru această formă a feței.

Scroll to Top