În lumea dermatologiei moderne, Terapia Fotodinamică (PDT) este o adevărată inovație, iar Dr. Dermatolog Cristina Cotruță a adoptat aceasta tehnica revoluționara in cadrul Clinicii Bine, pentru a trata eficient și minim invaziv o multitudine de afecțiuni dermatologice.
Ce este Terapia Fotodinamică (PDT)?
În esență, Terapia Fotodinamică implică trei componente cheie: un agent fotosensibilizant, lumină și oxigen.
Iată cum funcționează:
1. Agentul fotosensibilizant este aplicat local, fiind conceput să se acumuleze selectiv în celulele țintă ce urmează a fi tratate, cum ar fi spre exemplu celulele canceroase sau precanceroase ale pielii.
2. Activarea luminii: După o perioadă de așteptare suficientă pentru a permite fotosensibilizatorului să fie absorbit, o anumită lungime de undă a luminii este direcționată către zona tratată.
3. Reacție celulară: Când agentul fotosensibilizant absoarbe lumina, acesta suferă o reacție chimică, generând specii reactive de oxigen. Aceste molecule extrem de reactive distrug celulele vizate, tratând eficient afecțiunea.
Care sunt aplicațiile PDT in dermatologie?
Terapia fotodinamică în dermatologie a câștigat recunoaștere pentru versatilitatea și eficacitatea sa în tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii:
Keratoze actinice (AK): PDT este deosebit de benefica in tratarea AK, care sunt leziuni precanceroase ale pielii cauzate de expunerea pe termen lung la soare. PDT vizează și elimină în mod eficient aceste leziuni, reducând riscul ca acestea să devină cancer de piele.
Carcinomul bazocelular (BCC): Pentru anumite BCC superficiale, PDT poate fi o alternativă mai puțin invazivă la intervenția chirurgicală. Oferă un rezultat cosmetic excelent, cu cicatrici minime și conservarea țesuturilor.
Acnee: PDT este o terapie promițătoare pentru cazurile de acnee moderată până la severă, mai ales atunci când alte tratamente s-au dovedit ineficiente. Acționează prin micșorarea glandelor sebacee, reducerea producției de ulei și uciderea bacteriilor care cauzează acnee.
Rozacee: PDT ajuta la o reducere a roșeții, a vaselor de sânge vizibile și la îmbunătățirea generală a simptomelor rozaceei. Pot fi necesare mai multe sesiuni pentru rezultate optime.
Psoriazis localizat: În unele cazuri, PDT poate fi utilizat pentru a gestiona simptomele psoriazisului. Ajută la normalizarea ritmului de creștere al celulelor pielii și reduce inflamația.
Dermatologie estetică: PDT este utilizat și în scopuri estetice, abordând probleme precum pielea fotoimbatranită, ridurile fine și pigmentarea neuniformă. Poate întineri și îmbunătăți major textura și aspectul pielii.
Tricologie: PDT poate reduce procesul inflamator ce stă la baza multiplelor cauze de cădere a parului și poate totodată stimula foliculii de păr în scopul îmbunătățirii ritmului de creștere a părului.