loader image

Cum alegi ochelarii de vedere potriviți?

Din momentul în care au apărut problemele cu vederea, indiferent de vârstă, va fi nevoie de ochelari de vedere pentru corectarea şi menţinerea sub control a afecţiunilor depistate în urma controalelor de specialitate. Ochelarii de vedere sunt foarte importanţi, de regulă sunt purtaţi toată viaţa odată ce s-a stabilit o problemă oculară care nu va putea fi tratată pe o perioadă scurtă de timp.

Înainte de a avea ochelari de vedere va avea loc un consult oftalmologic, în urma căruia se va testa vederea cu diferite aparate şi instrumente speciale şi se va stabili dioptria şi tipul de lentile necesar pentru o vedere mult mai bună. În funcţie de problemele depistate în urma consultaţiilor putem avea prescrise lentile pentru vederea la distanţă, pentru vederea de aproape, pentru miopie, astigmatism etc. Putem opta pentru lentile cu diverse tratamente aplicate pe suprafeţe, pentru o vedere şi mai bună şi o protecţie sporită a ochiului.

Alegerea ochelarilor de vedere, un adevărat proces

Odată ce ştim ce lentile avem nevoie şi pentru ce fel de afecţiune oculară nu ne mai rămâne decât să alegem ochelarii de vedere potriviţi pentru noi. Cel mai folosit criteriu de alegere al ochelarilor de vedere este fizionomia feţei. Mai contează şi culoarea părului, materialul ramei, designul, preferinţele personale în materie de cromatică a ramelor.

Revenind la forma feţei, mai întâi va trebui să o identifici corect. Te uiţi în oglindă sau foloseşti aplicaţii speciale pentru determinarea formei feţei, te foloseşti de un selfie ca să compari forma feţei cu formele „standard”. Sunt şase categorii în care se poate încadra forma feţei tale. Poţi avea faţa rotundă, ovală, alungită, triunghiulară, pătrată sau chiar trapezoidală. Fiecare categorie are şi anumite caracteristici, pe care le vei găsi peste tot pe Internet. De exemplu, faţa rotundă înseamnă bărbie îngustă, frunte lată, pomeţi proeminenţi, frunte şi maxilar egale ca înălţime, faţa triunghiulară presupune o bărbie îngustă, rotunjită, frunte lată, pomeţi scoşi în evidenţă.

Pentru faţa rotundă vei putea alege ramele dreptunghiulare şi patratate pentru o faţă cu aspect alungit şi evidenţiere a părţii superioare a feţei, faţa ovală va avea nevoie de rame şi ochelari de vedere de orice fel, e cea mai privilegiată formă, cu dimensiunea ramei proporţională cu a feţei.

O faţă triunghiulară va cere o ramă care atrage atenţie asupra ochilor, îi scoate în evidenţă-ochelarii tip aviator, ochelarii fără rame sunt perfecţi pentru faţă triunghiulară. Pe de altă parte, o fată cu formă alungită va arăta mai bine cu ochelari de vedere cu rame rotunde, ovale, care să compenseze trăsăturile alungite, lentile mari.

Cum alegem ramele pentru ochelari?

Ochelarii de vedere şi ramele pentru faţa pătrată vor cere rame discrete, ovale, rotunde, care scot în evidenţă zona pomeţilor sau a frunţii (ramele tip motociclist, aviator sunt perfecte în acest caz). Feţele trapezoidale au nevoie de rame ceva mai groase în partea superioară, de ochelari de vedere care scot în evidenţă partea superioară a feţei-ramele întregi, ochelarii tip pisică, fluture sunt potrivit pentru această formă a feţei.

Clinica Bine oferă toate tipurile de consultaţii şi investigaţii oftalmologice complete, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Specialiştii cu experienţă vă vor ajuta să alegeţi ramele şi lentilele, standard, antireflex, lentile progresive complexe, aeriene, ochelarii de vedere ideali pentru fizionomia feţei. De la tonometrie la perimetrie, tomografie şi pahimetrie, biometrie sau ecografie, la Clinica Bine veţi avea parte de consultaţii complexe de fiecare dată.

Scroll to Top Call Now Button