loader image

Chirurgia Mohs – Procedura

Dr. Cristina Cotruța - medic dermatolog clinica bine

Chirurgia Mohs este o procedură efectuată de către un medic dermatolog cu supraspecializare în microchirurgie Mohs, desfășurată într-un spital și implică utilizarea anesteziei locale. De obicei, pacientul nu necesită spitalizare pe termen lung, ci poate fi tratat în regim de internare de zi, sau, în unele cazuri, cu spitalizare de zi.

Procedura în sine implică mai multe etape, cu pauze între ele, în timpul cărora pacientul așteaptă. După administrarea anestezicului local și numai după ce acesta își face efectul, chirurgul dermatolog va începe prin a exciza zona de piele cu cancerul vizibil. Ulterior, se îndepărtează un strat subțire de piele subiacentă, care este puțin mai mare decât tumora vizibilă. Acest țesut este apoi trimis în laboratorul de anatomie patologică, unde va fi examinat sub microscop de către medicul anatomopatolog. Plaga rezultată este lăsată deschisă și acoperită cu un pansament pentru aproximativ 3 zile, timp în care se așteaptă rezultatele din anatomie patologică.

Dacă medicul identifică celule canceroase pe oricare dintre marginile piesei recoltate, se mapează exact locul (de aceea procedura este numită și chirurgia micrografică Mohs). Pacientul revine la spital, iar medicul dermatolog va exciza un alt strat subțire de țesut în zona precisă unde sunt identificate celulele canceroase, curățând cât mai mult din țesutul sănătos. Acest nou strat este din nou examinat la microscop, iar dermatologul repetă acest proces până când întregul țesut tumoral este complet îndepărtat, adică nu mai sunt găsite celule canceroase.

Scroll to Top