loader image
Dr. Cristina Cotruța - medic dermatolog clinica bine

Chirurgie Mohs

Chirurgia Mohs se diferențiază de alte metode de tratament ale cancerului de piele prin examinarea imediată și completă la microscop a țesutului tumoral îndepărtat, asigurând eliminarea tuturor extensiilor canceroase. Datorită acestei abordări precise, chirurgia micrografică Mohs este recunoscută ca având cea mai mare rată de vindecare și fiind cea mai puțin invazivă metodă de tratament a cancerului de piele.

Comparând excizia verticală cu procesarea țesutului Mohs:

  • Excizia verticală presupune îndepărtarea unei porțiuni a țesutului afectat, fără analiza imediată la microscop. Acest proces poate necesita îndepărtarea unor porțiuni suplimentare în cazul în care marginile tumorii nu sunt clare, ceea ce poate duce la îndepărtarea excesivă de țesut sănătos.

  • Chirurgia Mohs (orizontală) implică îndepărtarea strat cu strat a țesutului afectat, urmată de analiza microscopică imediată pentru a asigura îndepărtarea completă a celulelor canceroase. Acest proces se repetă până când nu mai sunt detectate celule maligne, minimizând astfel îndepărtarea inutilă de țesut sănătos.

Astfel, chirurgia Mohs se evidențiază prin precizie și conservarea maximă a țesutului sănătos, fiind considerată o opțiune terapeutică de top în tratarea cancerului de piele.

Procesul de Chirurgie Mohs în Patru Etape

  1. Îndepărtarea Tumorei Vizibile: În prima etapă a procedurii de Chirurgie Mohs, chirurgul dermatolog începe prin a îndepărta tumora vizibilă cu ochiul liber. Acest lucru se face cu precizie pentru a minimiza îndepărtarea țesutului sănătos în exces.

  2. Îndepărtarea unui Strat de Piele Aparent Sănătoasă: Urmează a doua etapă, în care un strat subțire de piele aparent sănătoasă este îndepărtat într-un mod specific, la un unghi de aproximativ 45 de grade. Acest strat este marcat și prelucrat astfel încât fundul și marginile tesutului să fie pregătite pentru examinarea la microscop. Scopul acestui pas este de a identifica eventuale celule tumorale restante care ar putea să nu fie vizibile cu ochiul liber.

  3. Recoltarea Altui Strat în Direcția Celulelor Tumorale: În cazul în care, în urma examinării la microscop, mai sunt găsite celule tumorale, chirurgul recoltează un alt strat de țesut în direcția în care acestea se extind. Acest proces poate implica îndepărtarea suplimentară a țesutului afectat, menținând în același timp țesutul sănătos cât mai intact posibil.

  4. Repetarea Procesului până la Eliminarea Completă a Celulelor Tumorale: Procesul de îndepărtare și examinare a țesutului este repetat în etape succesive până când nu se mai identifică la microscop celule tumorale. Acest aspect asigură că operația Mohs îndepărtează complet cancerul, în timp ce prezervă țesutul sănătos în măsura maximă posibilă.

Chirurgia Mohs este o procedură meticuloasă și eficientă, care oferă un grad înalt de precizie în tratamentul cancerului de piele. Această abordare permite chirurgilor să elimine cu precizie celulele tumorale, minimizând astfel riscul de recidivă și maximizând conservarea țesutului sănătos.

Chirurgia Mohs: Recuperare și Așteptări

După o intervenție chirurgicală Mohs, majoritatea pacienților vor avea un proces de recuperare simplu și ușor datorită abordării chirurgicale simplificate care lasă țesutul înconjurător nevătămat. Cu toate acestea, este obișnuit ca pacienții să se întrebe la ce se pot aștepta după o astfel de procedură, mai ales atunci când aceasta este folosită în tratamentul cancerului de piele. Acest articol are scopul de a vă ajuta să înțelegeți la ce să vă așteptați pe termen scurt și lung.

Procesul Chirurgical Mohs

Chirurgia Mohs este o tehnică specializată folosită pentru îndepărtarea cancerului de piele, în special a celor cu forme sau dimensiuni complexe. Un aspect distinctiv al acestei proceduri constă în excizia strat cu strat a țesutului afectat, urmată de analiza microscopică imediată pentru a asigura îndepărtarea completă a celulelor canceroase. Acest proces se repetă până când nu mai sunt detectate celule maligne, lăsând astfel în urmă cât mai mult țesut sănătos posibil.

Recuperare După Intervenția Chirurgicală Mohs

  1. Vindecarea Inițială: Imediat după intervenția chirurgicală Mohs, pacienții pot experimenta senzații minore de disconfort, umflături și sângerări ușoare. Aceste simptome sunt normale și de obicei se ameliorează în câteva zile. Este important să respectați instrucțiunile medicului pentru a preveni infecțiile și pentru a facilita procesul de vindecare.

  2. Cicatrizare: În timp, cicatricile rezultate în urma intervenției chirurgicale Mohs se estompează. Majoritatea pacienților sunt surprinși de cât de puțin vizibile devin acestea în lunile și anii care urmează. Utilizarea cremelor hidratante și protejarea pielii de expunerea excesivă la soare pot contribui la o vindecare mai rapidă și la reducerea riscului de cicatrizare excesivă.

  3. Monitorizarea Ulterioară: După îndepărtarea completă a celulelor canceroase, este important să continuați programul de monitorizare recomandat de medic. Aceasta poate implica examinări regulate pentru a depista orice recidivă sau apariție a unor noi leziuni. Supravegherea constantă este esențială pentru a asigura că cancerul de piele este menținut sub control.

Beneficiile Chirurgiei Mohs

Chirurgia Mohs oferă numeroase beneficii pentru pacienți, în special în ceea ce privește minimalizarea daunelor asupra țesuturilor sănătoase. Această procedură este deosebit de eficientă în tratarea cancerului de piele cu rate de succes ridicate. Cu toate acestea, înțelegerea procesului de recuperare și a așteptărilor pe termen scurt și lung este esențială pentru o experiență mai ușoară și mai încrezătoare.

Chirurgia Mohs reprezintă o opțiune sigură și eficientă pentru tratarea cancerului de piele, oferind pacienților șansa de a se recupera complet și de a continua să ducă o viață sănătoasă. Cu atenție la detaliile procedurii și respectând recomandările medicului, pacienții pot avea încredere în rezultatele pozitive ale acestui tratament și în perspectiva unei vieți lipsite de cancer de piele.

Alege varianta online si contacteaza-ne, completand campurile de mai jos. Un reprezentant al sectiei de dermatologie al Clinicii Bine te va contacta in maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Mai multe informatii despre Chirurgia Mohs

Operatia Mohs – Chirurgie Mohs

Operația Mohs reprezintă o îmbunătățire semnificativă a procedurii chirurgiei standard de excizie locală. În cadrul acestei proceduri avansate, se efectuează îndepărtarea simultană a cancerului vizibil și a unei mici margini de țesut sănătos din jurul acestuia. Ceea ce face operația Mohs cu adevărat specială este capacitatea de a permite chirurgilor

Despre Chirurgia Mohs »
Dr. Cristina Cotruța - medic dermatolog clinica bine

Scopul Chirurgiei Mohs

Scopul principal al chirurgiei Mohs este de a îndepărta în totalitate cancerul de piele, reducând la minimum lezarea țesutului sănătos din jur. Această procedură de excizie a cancerului de piele este efectuată exclusiv de către un medic dermatolog cu o supraspecializare în microchirurgie Mohs. De regulă, se desfășoară într-un mediu

Despre Chirurgia Mohs »
Dr. Cristina Cotruța - medic dermatolog clinica bine

Chirurgia Mohs – Procedura

Chirurgia Mohs este o procedură efectuată de către un medic dermatolog cu supraspecializare în microchirurgie Mohs, desfășurată într-un spital și implică utilizarea anesteziei locale. De obicei, pacientul nu necesită spitalizare pe termen lung, ci poate fi tratat în regim de internare de zi, sau, în unele cazuri, cu spitalizare de

Despre Chirurgia Mohs »

Chirurgia Mohs – indicatii

Chirurgia Mohs: Eficientă și Precizie în Tratarea Cancerului de Piele Chirurgia Mohs este o procedură medicală indicată pentru tratarea celor mai frecvente tipuri de cancer de piele, precum carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase, dar și pentru unele tipuri de melanom și forme rare de cancer de piele. Această

Despre Chirurgia Mohs »

Îngrijire postoperatorie pentru chirurgia Mohs

După o intervenție chirurgicală Mohs, majoritatea pacienților vor avea un proces de recuperare simplu și ușor datorită abordării chirurgicale simplificate care lasă țesutul înconjurător nevătămat. Cu toate acestea, este obișnuit ca pacienții să se întrebe la ce se pot aștepta după o intervenție chirurgicală Mohs pentru cancerul de piele. Acest

Despre Chirurgia Mohs »
Scroll to Top