loader image

Testele pentru Glaucom cu doamna Dr. Oana Cozmei

Ne propunem sa va familiarizam cu ce teste faceți în clinică atunci cand e vorba de o anumită patologie iar astazi am rugat-o pe doamna dr Oana Cozmei să vă familiarizeze cu testele pentru GLAUCOM:

Așadar veți experimenta urmatoarele evaluări: 

  1. Tonometria: Acest test măsoară presiunea din interiorul ochiului (presiunea intraoculară sau PIO) cu ajutorul unui dispozitiv numit tonometru. PIO ridicată este un factor de risc pentru glaucom, dar nu toate persoanele cu PIO ridicată vor dezvolta boala.

  2. Testul câmpului vizual: Acest test măsoară întreaga gamă orizontală și verticală a ceea ce poate vedea o persoană, inclusiv vederea periferică. În cazul glaucomului, pierderea vederii începe de obicei în vederea periferică și progresează treptat spre centru, pacientul remarcând destul de târziu aceste modificări avansate.

  3. Evaluarea nervului optic: Nervul optic este nervul care leagă ochiul de creier. În cazul glaucomului, afectarea nervului optic poate fi observată de către un oftalmolog prin dilatarea pupilei cu ajutorul unor instrumente speciale, inclusiv un biomicroscop și/sau un oftalmoscop. Nouă ne plac fotografiile așa că facem frecvent o retinofotografie ce se axează pe nervul optic.

  4. Tomografia în coerență optică (OCT): Acesta este un test de imagistică neinvazivă ( nu iradiază, este repetabilă de multe ori, fără riscuri) care utilizează undele luminoase pentru a face fotografii transversale ale retinei și nervului optic. Acesta poate fi utilizat pentru a detecta și monitoriza modificările în grosimea nervului optic și a retinei care apar în cazul glaucomului.

  5. Gonioscopie: Acest test este utilizat pentru a examina unghiul de drenaj al umorii apoase, fiind zona pe unde se scurge lichidul din ochi. În unele tipuri de glaucom, unghiul camerular  poate fi îngust sau închis, ceea ce poate duce la creșterea PIO.

  6. Pahimetrie: Acest test măsoară grosimea corneei, suprafața frontală clară a ochiului. Grosimea corneei poate afecta acuratețea măsurătorilor PIO, așa că este important să o măsurați ca parte a evaluării glaucoamelor. 

Deși par multe examinări acestea adunate nu durează mai mult de 30 minute, însă aduc informații extrem de prețioase care ne permit alegerea tratamentelor optime pentru fiecare pacient în parte, terapia fiind personalizată și multiplă:medicamentoasă, chirurgicală, laser-terapie. 

Noi vă dorim să ne „re-vedem”cu bine!

 

Oftalmologie

Dr. Sînziana Istrate

Alege varianta online si contacteaza-ne, completand campurile de mai jos. Un reprezentant al sectiei de oftalmologie din Clinica Bine te va contacta in maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Scroll to Top