loader image

Terapia fotodinamica PDT

Ce este Terapia Fotodinamică (PDT)?

Terapia fotodinamică (PDT) descrie o procedură în care o soluție topică numită acid aminolevulinic (Photoxal) este aplicată pe piele și este mai târziu activată de o sursă de lumină în prezența oxigenului pentru a ținti în mod preferențial celulele anormale. PDT este aprobat de FDA pentru tratamentul leziunilor precanceroase numite  keratoze actinice  (AK).

Deși reacția PDT este cel mai adesea activată de o sursă de lumină albastră sau Blu-U, pot fi utilizate și alte terapii cu laser și cu lumină, cum ar fi Lumina Intensă Pulsată (IPL), laserele colorante în impulsuri și sursele de lumină roșie. Studiile clinice sugerează, că utilizarea mai multor surse de lumină permite o mai bună curățare a  petelor precanceroase  și o fotoîntinerire superioară – ceea ce înseamnă o îmbunătățire mai bună a daunelor solare, a petelor maro, a vaselor de sânge sparte, a contracției glandelor de ulei și a îmbunătățirii texturii pielii.

Tratamentul leziunilor precanceroase, daunelor solare, rozaceei și acneei cu PDT

Deși PDT este aprobat de FDA pentru eliminarea  AK , terapia fotodinamică poate fi utilizată pentru a trata eficient și alte afecțiuni ale pielii. PDT nu vizează doar  celulele precanceroase , ci și melanina (pete maronii), vasele de sânge (telangiectazii) și glandele sebace. Literatura medicală susține rolul PDT în tratarea fotoleziunilor,  rozaceei ,  acneei , hiperplaziei sebacee (glandele sebacee mărite) și petelor solare.

Timp de recuperare după și confort în timpul PDT

Terapia fotodinamică a asociat timp de nefuncţionare. Pacienții trebuie să rămână în interior, departe de expunerea la soare și sursele de lumină puternică, timp de 48 de ore după procedură. Pielea se poate exfolia sau deveni roșie timp de aproximativ 7-10 zile, mai ales atunci când sunt folosite mai multe surse de lumină în timpul tratamentului.

Terapie fotodinamică pe față și pe corp

PDT poate fi utilizat pentru a trata  petele precanceroase  și daunele solare pe multe zone ale corpului. Fața, scalpul, pieptul, brațele și picioarele pot fi tratate. Deși un singur tratament PDT poate da rezultate excelente, terapia fotodinamică este cel mai bine finalizată ca o serie de tratamente. Pe zonele non-faciale, timpii de incubație mai lungi (timpul dintre tratamentul topic cu Photoxal și activarea luminii) peste câteva ore sau peste noapte pot fi utilizați pentru a îmbunătăți eliminarea AK și a îmbunătăți fotoîntinerirea.

Scroll to Top