Strabismul este un defect vizual care implică pierderea paralelismului ocular, ducând la devierea anormală a unuia sau a ambilor ochi. Această lipsă de aliniere face ca ochii să nu se poată concentra pe același obiect sau punct în același timp. Se poate întâmpla ca unul dintre ochi să fie dominant, iar celălalt să fie cel care deviază, precum și să existe o alterare a ochilor între ambii, adică, unii copii privesc cu ochiul drept (deviind ochiul stâng) și alții, cu ochiul stâng (deviind ochiul drept).
Acuitatea vizuală a ochiului dominant este păstrată deoarece ochiul și conexiunea sa cu creierul funcționează corect. Cu toate acestea, ochiul ”rătăcit” nu se concentrează unde ar trebui și comunicarea sa cu creierul nu are loc în mod corespunzător. Există diferite tipuri de strabism. Fiecare are caracteristicile sale clinice, vârsta de debut, prognosticul și tratamentul.
Cauze – strabismul la copii
Strabismul la copii poate apărea din pricina următorilor factori:
Ca o consecință a unui defect de refracție, în principal printr-o hipermetropie.
Probleme cu mușchii ochilor.
Cataracta congenitală.
Probleme cerebrale: Paralizie cerebrală, hidrocefalie sau prematuritate.
Orice leziune a ochiului care afectează vederea.
Sindroame, de exemplu, Down.
Cea mai gravă consecință a strabismului este ambliopia sau ochiul leneș. Aceasta se întâmplă deoarece, pentru a evita vederea dublă, creierul copilului suprimă vederea unui ochi. În acest fel, ochiul pe care îl folosește mai puțin devine „leneș”. O altă consecință a strabismului este pierderea vederii binoculare, adică capacitatea de a vedea în relief, de a calcula distanțele și de a vedea în 3D.
Simptomele strabismului
Principala consecință sau simptom care produce strabismul unui copil este un ochi leneș, precum și calcularea distanțelor până la dificultatea vederii în trei dimensiuni. Acest lucru poate provoca o durere de cap.
Printre simptomele pe care cei mici le pot manifesta se includ și următoarele:
Vedere dublă sau diplopie.
Oboseala ochilor.
Copilul deviază sau înclină capul pentru a privi.
Vedere încețoșată, vedere dublă, cefalee, ochi cu mâncărime, lacrimare și ochi roșii (oboseală oculară).
De asemenea, copiii care au strabism au tendința de a atinge des zona ochilor, deoarece simt că ceva îi deranjează.
Tratament specific cataractei congenitale
Strabismul poate fi corectat cu ochelari, plasturi pentru a face ca defectul de refracție sau ochiul vag care a cauzat strabismul să se corecteze. Ar trebui să fie un oftalmolog pediatru cel care evaluează în fiecare caz cel mai bun tratament pentru copil.
În cabinetele medicilor oftalmologi se efectuează o serie de exerciții musculare de către o echipă de optometriști care ajută la alinierea corectă a ochilor, pentru ca cei mici să focalizeze obiecte, în special de aproape. Scopul este de a face ambii ochi să vadă simultan și de a corecta deviația ochilor.
În chirurgie, se acționează asupra mușchilor extraoculari responsabili de mobilitatea ochiului, pentru a slăbi sau consolida acțiunea acestuia, obținând o aliniere corectă a ochilor.
Strabismul din copilărie nu poate fi prevenit, astfel încât verificările timpurii ale ochilor sunt esențiale pentru a-l detecta cât mai curând posibil. Părinții trebuie să acorde atenție oricărui simptom pe care cei mici îl pot manifesta și care ar putea indica prezența strabismului.
Ar putea sa te intereseze si:
Vederea este unul dintre cele mai pretioase simturi si merita sa fie protejata cu toata grija. Din pacate, multi oameni amana vizita la oftalmolog pana cand apar simptome evidente. La…
Mai mult »
Vederea este unul dintre cele mai importante simturi si orice modificare a acuitatii vizuale poate afecta calitatea vietii. In multe cazuri, semnele ca ai nevoie de ochelari apar treptat si…
Mai mult »
Astigmatismul este o afectiune de vedere frecventa, care apare atunci cand corneea sau cristalinul ochiului are o forma neregulata, asemanatoare cu o elipsa, in loc sa fie perfect rotunda. Aceasta…
Mai mult »
Glaucomul este o afectiune oftalmologica progresiva, cronica si ireversibila, care afecteaza nervul optic si poate duce la pierderea definitiva a vederii daca nu este tratata corespunzator. Desi glaucomul nu se…
Mai mult »
Degenerescenta maculara este una dintre cele mai frecvente afectiuni oftalmologice care afecteaza vederea centrala, avand un impact major asupra activitatilor zilnice precum cititul, condusul sau recunoasterea fetelor. Desi nu conduce…
Mai mult »
Cat de importanta este vederea pentru activitatile de zi cu zi? Vederea joaca un rol esential in perceptia mediului inconjurator, in orientare si in desfasurarea activitatilor cotidiene. Majoritatea informatiilor procesate…
Mai mult »
Nevrita optică este o afecțiune serioasă care poate afecta vederea, dar ce se află în spatele inflamării nervului optic? Ce putem face pentru a preveni această problemă și cum identificăm…
Mai mult »
Cataracta reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, caracterizată prin opacifierea progresivă a cristalinului, afectând astfel calitatea transmiterii imaginilor către retină. Această opacifiere împiedică lumina să fie focalizată corect,…
Mai mult »
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă dioptria +1 pe o prescripție pentru ochelari și dacă este un motiv de îngrijorare? Mulți oameni descoperă această valoare în urma unui consult oftalmologic de…
Mai mult »
Te-ai confruntat vreodată cu o senzație de arsură sau înțepătură la nivelul ochilor? Usturimea oculară poate fi un simptom trecător sau o problemă persistentă, afectând activitățile zilnice și confortul vizual.…
Mai mult »