Pielea este organul cel mai expus la factorii climatologici și, în timp ce majoritatea dintre noi suntem conștienți de importanța de a acorda atenție îngrijirii din timpul lunilor în care este căldură excesivă și expunere la radiații solare, în timpul lunilor mai reci nu putem uita de piele și să o neglijăm, deoarece expunerea la temperaturi scăzute și vânt poate face, de asemenea, ca bariera de protecție a pielii să fie afectată.
Ce se întâmplă cu pielea atunci când este frig?
Capilarele sanguine ale pielii se contractă, scăzându-se nivelul de oxigen și cantitatea de substanțe benefice pielii ( de exemplu, sebumul), motiv pentru care pielea este afectată în sezonul rece. Cu cât este mai rece, cu atât mai puțină grăsime (sebum) secretă celulele sebacee, astfel încât protecția naturală a grăsimilor pe care o are pielea, se pierde.
Lipsa unui film de grăsime determină evaporarea umidității pielii și puteți experimenta senzația de piele care strânge, ba chiar și mâncărime. Contrastele de temperatură din interior spre exterior întăresc aceste aspecte, dar frigul determină apariția unor probleme apărute la nivelul pielii.
Ce afecțiuni pot apărea la nivelul pielii?
Persoanele care au dermatită atopică ar trebui să aibă grijă de pielea lor, în special în timpul lunilor de toamnă și iarnă, deoarece în acele perioade există mai multe șanse de apariție a eczemelor sau dermatitelor atopice, ca urmare a uscăciunii cauzate de frig, vânt și, de asemenea, de încălzirea din locuință ori din locurile publice. Din acest motiv, este foarte important ca persoanele cu piele atopică să facă băi scurte, folosind produse blânde cu pielea și în special, destinate tratării ori ameliorării simptomelor specifice dermatitei.
Piele uscată și exfoliată
Părțile cele mai expuse la frig, cum ar fi fața și mâinile, suferă cel mai mult din cauza temperaturilor scăzute. Mai exact, buzele, care tind să devină deshidratate și, prin urmare, uscate și crăpate, cu ușurință. Din acest motiv, în timpul iernii este recomandat să se aplice un balsam hidratant pentru buze, care este bine să conțină și protecție solară.
Cuperoza este o afecțiune a pielii caracterizată printr-o roșeață persistentă a feței, fiind legată de problemele de microcirculație în vasele de sânge ale pielii faciale și se manifestă prin prezența venelor vizibile pe pomeți și în regiunea nasului. Cuperoza afectează în principal persoanele cu piele sensibilă și rozacee și poate fi declanșată de schimbări bruște de temperatură (de exemplu, prin intrarea într-un mediu încălzit).
Rozaceea este o afecțiune a pielii care provoacă roșeață și apariția pustulelor. Cuperoza este de obicei prezentă la pacienții cu rozacee, iar persoanele cu rozacee roșesc ușor și au capilare foarte sensibile la căldură și frig, deci ar trebui să evite, pe cât posibil, schimbările bruște de temperatură. În plus, frigul poate fi un factor declanșator al intensificării rozaceei ori a debutului acesteia.
Este recomandat să utilizați un gel de curățare care conține un Ph neutru, pentru a respecta bariera de protecție a pielii. Hidratarea după curățare este esențială în sezonul rece, ca atare acordați o atenție deosebită pielii feței și mâinilor, deoarece acestea sunt zonele cele mai expuse la frig. Adoptați măsuri generale de auto-îngrijire, precum și o dietă sănătoasă, hidratare internă, limitarea consumului de cofeină, alcool, dar și fumatul, deoarece pot îngreuna circulația sângelui, afectând pielea.
Ar putea sa te intereseze si:
Petele maronii, cunoscute și sub denumirea de pete pigmentare, pete de bătrânețe sau pete hepatice, sunt o problemă estetică frecvent întâlnită, ce afectează pielea multor persoane. Acestea apar din cauza…
Mai mult »
Chirurgia Mohs este o tehnică inovatoare și extrem de precisă utilizată în tratamentul cancerului de piele. Spre deosebire de alte metode, aceasta permite îndepărtarea completă a celulelor canceroase, protejând în…
Mai mult »
Iarna este perioada ideală pentru îngrijirea pielii, iar Clinica Bine oferă o gamă variată de tratamente adaptate nevoilor fiecărui pacient. Cu tehnologii avansate și specialiști dedicați, rezultatele sunt vizibile și…
Mai mult »
Pe măsură ce temperaturile scad, pielea devine vulnerabilă la efectele nocive ale frigului, vântului și aerului uscat din interior. Acești factori contribuie la pierderea apei din piele, cauzând deshidratare, senzație…
Mai mult »
Ridurile sunt semne naturale ale îmbătrânirii pielii, iar multe persoane le consideră o preocupare estetică majoră. Aceste linii și cute care apar pe față sunt rezultatul scăderii flexibilității și fermității…
Mai mult »
Acneea vulgară este o afecțiune dermatologică comună, care afectează un număr semnificativ de persoane, în special adolescenții, dar și adulții. Aceasta se caracterizează prin apariția leziunilor cutanate, inclusiv coșuri, puncte…
Mai mult »
Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) este una dintre cele mai avansate metode utilizate astăzi pentru regenerarea părului și combaterea căderii acestuia. Această procedură folosește plasma bogată în trombocite, extrasă din propriul…
Mai mult »
Acneea nu reprezintă doar o problemă temporară, ci poate lăsa urme vizibile pe piele, chiar și după ce leziunile s-au vindecat. Semnele și cicatricile post-acnee sunt frecvente și pot cauza…
Mai mult »
Eczema este un termen folosit pentru a descrie diverse afecțiuni ale pielii care au simptome comune, inclusiv roșeață, vezicule, cruste și modificări pigmentare. În majoritatea cazurilor, eczema este însoțită de…
Mai mult »
Dermatitele eczematiforme reprezintă un grup de afecțiuni dermatologice necontagioase, caracterizate prin inflamație cronică a pielii, care se manifestă prin erupții cutanate, înroșire și prurit (mâncărime). Aceste afecțiuni pot afecta persoane…
Mai mult »