loader image

Principalele afectiuni oftalmologice

Prezentare succintă a unor afecțiuni oftalmologice comune: Acest articol oferă un rezumat informativ al celor mai întâlnite probleme oculare, cuprinzând o varietate de condiții, de la Sindromul Ochiului Uscat și Blefarita, până la afecțiuni mai complexe precum Cataracta și Cheratoconusul. Fiecare afecțiune este explicată pe scurt, evidențiindu-se simptomele principale, cauzele și impactul asupra sănătății ochilor.

  1. Alacrimia sau Sindromul Ochiului Uscat: Aceasta este o afecțiune caracterizată prin lipsa suficientă a lacrimilor pentru a lubrifia și nutri ochiul. Pacienții pot experimenta senzație de arsură, iritație, roșeață sau chiar vederea încețoșată.
  2. Blefarita: Este o inflamație a marginilor pleoapelor, adesea asociată cu o infecție sau cu alte afecțiuni dermatologice. Simptomele includ roșeață, mâncărime, descuamare și uneori pierderea genelor.
  3. Cataracta: Aceasta implică opacifierea cristalinului ochiului, ceea ce duce la scăderea vederii. Cataracta este frecvent asociată cu procesul de îmbătrânire, dar poate apărea și din alte cauze, cum ar fi traumatisme sau expunerea la radiații.
  4. Chalazionul: Este un mic chist la nivelul pleoapei, cauzat de blocarea unei glande sebacee. Deși nu este dureros, poate crește în dimensiune și poate afecta vederea.
  5. Cheratoconusul: Aceasta este o afecțiune degenerativă a corneei în care corneea se subțiază și se deformează progresiv, capătând o formă conică, afectând astfel vederea.
  6. Chist dermoid palpebral: Un chist dermoid este o formațiune benignă care apare de obicei la nivelul pleoapelor. Este un chist congenital, conținând țesut dermic și alte structuri precum păr sau grăsime.
  7. Colobom Palpebral: Este o anomalie congenitală caracterizată prin lipsa unei porțiuni din pleoapă. Poate afecta una sau ambele pleoape și poate influența protecția ochiului și producția de lacrimi.
  8. Conjunctivita: Aceasta este o inflamație sau o infecție a conjunctivei, membrana transparentă care acoperă partea albă a ochiului. Poate fi cauzată de bacterii, viruși sau alergeni și se manifestă prin roșeață, iritație și secreție oculară.
Scroll to Top