Încă din copilărie, am crescut să iubim și să apreciem soarele pe care îl asociem cu căldura și relaxarea. Zeități ale sorelui și venerarea soarelui sunt întâlnite din cele mai vechi timpuri, în diferite forme. Fără soare, existența vieții pe pământ nu este posibilă. Pe de altă parte, radiațiile UV sunt văzute ca unul dintre cele mai importante riscuri de mediu pentru pielea noastră. În realitate, soarele este cel mai bun prieten al nostru și cel mai mai mare dușman al nostru.
Nu mai este un secret faptul că soarele este neprețuit pentru sănătatea noastră. Lumina UV ne ajută să sintetizăm vitamina D care este esențială pentru absorbția calciului, ne menține oasele sănătoase și ne protejează împotriva anumitor bolilor cronice, precum osteoporoza, diabetul zaharat de tip II, scleroza multiplă și a multor tipuri de cancer (plămân, colon și cancer mamar). Lumina directă ne ajută să producem serotonină, un neurotransmițător care este asociat cu sentimentul de fericire, această substanță lipsește deseori în cazul oamenilor care suferă de anxiatate și depresie. Expunerea la soare ne poate ajuta să tratăm anumite patologii precum psoriazisul, eczema și icterul. Lumina UVB poate trata simptomele psoriazisului deoarece încetinesc turn-over-ul celular și descuamarea care crează plăcile de psoriazis.
Este necesar să menținem un echilibru expunerea excesivă la soare care crește riscul de cancer de piele și expunerea suficientă pentru a menține un nivel adecvat de vitamina D. Sinteza vitaminei D în urma expunerii pielii la soare este influențată de un număr de factori precum vărsta, culoarea pielii, latitudinea, sezonul și ora, ceea ce face dificilă sfătuirea populație ca un întreg. Având dovezi considerabile care arată că razele UV sunt carcinogene, prevenirea cancerului de piele trebuie să rămână o prioritate. Din acest motiv, expunerea îndelungată la soare fără vreo formă de protecție solară atunci când indicele UV este 3 sau mai mare nu este recomandată, chiar și pentru cei diagnosticați cu deficit de vitamina D.
Ar putea sa te intereseze si:
La Clinica Bine, suntem mândri alături de echipa noastră, specializată în tratarea infecțiilor unghiilor, părului și pielii. Cu o vastă experiență și competență în domeniul dermatologiei, doctorul dermatolog Cristina Cotruță…
Mai mult »
Imagistica Reveal arată clar clientului care sunt problemele ce necesită rezolvare pentru a ajunge la aspectul dorit: daune cauzate de soare, pete maronii, zone roșii și multe altele. La Clinica…
Mai mult »
Ne mandrim cu faptul ca unul din fondatorii Clinicii Bine – Medic primar dermatovenerolog si doctor in științe medicale. Dr. Cristina Cotruta este si membru ASDS, fiind pionier în cercetarea…
Mai mult »
Cauterizarea este o procedură medicală prin care se distruge țesutul prin încălzire, fie prin aplicarea unui obiect fierbinte, fie prin curent electric, radiofrecvență sau laser. Procedura se folosește pentru a…
Mai mult »
Ce se intampla cu pielea noastra iarna? Pielea este invelisul corpului, interfata dintre mediul extern si cel intern. Ea ne protejeaza impotriva unor factori, precum: infectiile, traumatismele, temperaturile extreme. Intrucat…
Mai mult »
Pielea este organul cel mai expus la factorii climatologici și, în timp ce majoritatea dintre noi suntem conștienți de importanța de a acorda atenție îngrijirii din timpul lunilor în care…
Mai mult »
Acneea este cea mai frecventă tulburare a pielii la adolescenți și tineri și poate avea efecte negative asupra imaginii corpului și a stimei de sine. Între 10 și 20% dintre…
Mai mult »
Cancerul de piele este o afecțiune des întâlnită nu doar în România, ci și pe plan internațional. Există multe tipuri de cancer, dar trei sunt cele mai frecvente: carcinomul bazocelular,…
Mai mult »
Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii Unele dintre cele mai frecvente boli ale pielii sunt cauzate de infecții, iar altele sunt rezultatul factorilor genetici combinați cu factorii de mediu. În…
Mai mult »
Există mituri conform cărora consumul de chipsuri, ciocolată sau pizza poate provoca acnee. Cu toate acestea, adevărul despre acnee este că apare de obicei din cauza unei schimbări la nivelului…
Mai mult »