loader image

Efectele pozitive ale soarelui

Încă din copilărie, am crescut să iubim și să apreciem soarele pe care îl asociem cu căldura și relaxarea. Zeități ale sorelui și venerarea soarelui sunt întâlnite din cele mai vechi timpuri, în diferite forme. Fără soare, existența vieții pe pământ nu este posibilă. Pe de altă parte, radiațiile UV sunt văzute ca unul dintre cele mai importante riscuri de mediu pentru pielea noastră. În realitate, soarele este cel mai bun prieten al nostru și cel mai mai mare dușman al nostru.

Nu mai este un secret faptul că soarele este neprețuit pentru sănătatea noastră. Lumina UV ne ajută să sintetizăm vitamina D care este esențială pentru absorbția calciului, ne menține oasele sănătoase și ne protejează împotriva anumitor bolilor cronice, precum osteoporoza, diabetul zaharat de tip II, scleroza multiplă și a multor tipuri de cancer (plămân, colon și cancer mamar). Lumina directă ne ajută să producem serotonină, un neurotransmițător care este asociat cu sentimentul de fericire, această substanță lipsește deseori în cazul oamenilor care suferă de anxiatate și depresie. Expunerea la soare ne poate ajuta să tratăm anumite patologii precum psoriazisul, eczema și icterul. Lumina UVB poate trata simptomele psoriazisului deoarece încetinesc turn-over-ul celular și descuamarea care crează plăcile de psoriazis.

Este necesar să menținem un echilibru expunerea excesivă la soare care crește riscul de cancer de piele și expunerea suficientă pentru a menține un nivel adecvat de vitamina D. Sinteza vitaminei D în urma expunerii pielii la soare este influențată de un număr de factori precum vărsta, culoarea pielii, latitudinea, sezonul și ora, ceea ce face dificilă sfătuirea populație ca un întreg. Având dovezi considerabile care arată că razele UV sunt carcinogene, prevenirea cancerului de piele trebuie să rămână o prioritate. Din acest motiv, expunerea îndelungată la soare fără vreo formă de protecție solară atunci când indicele UV este 3 sau mai mare nu este recomandată, chiar și pentru cei diagnosticați cu deficit de vitamina D.

Scroll to Top