loader image

Cum te poate ajuta un dermatolog atunci când ai acnee

Există mituri conform cărora consumul de chipsuri, ciocolată sau pizza poate provoca acnee. Cu toate acestea, adevărul despre acnee este că apare de obicei din cauza unei schimbări la nivelului hormonilor. De exemplu, mulți tineri au această ”afecțiune” în timpul pubertății sau, în cazul femeilor, chiar înainte de perioadele menstruale.

De ce apare acneea?

Factorii de risc includ genetica, hormonii, stresul, anumite bacterii, atât vremea caldă, cât și cea umedă, precum și blocarea porilor cu anumite cosmetice. Acneea vizează în principiu adolescenții, dar poate apărea la orice vârstă. Acesta este, în esență, caracterizată prin papule roșii, comedoane sau coșuri, noduli și chisturi care sunt situate în special la nivelul tenului, pieptului și spatelui.

Acneea nu este periculoasă, dar poate lăsa cicatrici pe piele și conduce, de asemenea, la scăderea stimei de sine. Deși acneea este în esență un fenomen fiziologic normal, anumite condiții pot agrava starea, inclusiv unele medicamente, cosmetice grase, modificări hormonale, stres emoțional, fluctuația hormonilor, manipularea sau înțeparea leziunilor acneei.

Cum se tratează acneea?

Din fericire, tratamentele bune pentru acnee sunt acum disponibile. Tratamentul pe care dermatologul îl va prescrie depinde de cât de severă și persistentă este starea și locația acesteia acneei. Acestea pot fi tratamente topice, atunci când acneea este ușoară. Medicamentele pe bază de retinoizi, peroxid de benzoil și antibiotice sunt utilizate sub formă de creme, loțiuni sau geluri.

Dacă acneea este moderată, se aplică tratamentele menționate mai sus, plus antibiotice orale sau sistemice. Când acneea este severă, se vor folosi medicamente care trebuie folosite la îndrumarea specialistului, sub supraveghere riguroasă.

În plus, terapia hormonală poate fi utilă pentru femeile adulte cu acnee și probleme hormonale, în special pentru cele cu semne și simptome de androgeni în exces (hormoni masculini). Acest tip de terapie constă în doze mici de estrogen și progesteron (pilule contraceptive) sub supravegherea endocrinologului și ginecologului.

Evitați produsele de îngrijire a pielii care conțin alcool.  Acestea pot irita pielea, putând provoca mai multe erupții. Și nu atingeți niciodată imperfecțiunile de pe față, puteți agrava acneea sau pot apărea și cicatricile.

Rețineți că cel mai bine este să utilizați orice medicament sub supravegherea unui dermatolog. Acesta va recomanda cel mai bun tratament în funcție de tipul de piele. De asemenea, vă va spune dacă sunt necesare tratamente cu diferite aparate sau chimice (cu anumite substanțe, însă doar în cabinetul medicului se fac) pentru a ucide bacteriile de pe față. De exemplu, dacă aveți deja cicatrici de acnee, dermatologul le poate diminua cu tratamente cum ar fi procedurile cu laser sau peelinguri chimice.

Clinica Bine – locul în care se oferă rezultate pentru vindecarea acneei

Medicul Cristina Cotruță deține elementele necesare pe care un profesionist trebuie să le aibăꓽ empatie, diagnosticarea corectă și întocmirea unui plan de tratament personalizat. Fiecare pacient care ajunge în capitală (clinica se află în București) pentru vindecarea diferitelor forme de acnee, poate apela la serviciile oferite de dermatologul Cristina Cotruță.

Anamneza, consultația propriu-zisă, dar și sugerarea efectuării anumitor analize pentru excluderea altor afecțiuni care pot cauza acnee, sunt aspecte importante pe care pacienții le vor întâlni în Clinica Bine.

Scroll to Top Call Now Button