loader image

Chirurgia Cataractei cu Implant de Cristalin: O Viziune Nouă asupra Recuperării Vederii

Cataracta, o afecțiune comună a globului ocular, poate afecta semnificativ vederea unei persoane. Cristalinul, lentila naturală din ochi, devine opac și afectează modul în care lumina ajunge la retina. Pierderea vederii poate fi totală sau parțială, iar singura modalitate de a trata cataracta este prin intervenția chirurgicală oftalmologică.

Despre Operația de Cataractă

Operația de cataractă este un procedeu eficient pentru a restabili vederea. Aceasta implică îndepărtarea cristalinului afectat și înlocuirea acestuia cu un cristalin artificial. Operația poate fi realizată cu anestezie locală sau prin picături de anestezie în ochi și este în general nedureroasă. De asemenea este important de menționat că operația nu se efectuează în aceeași zi la ambii ochi, ci programările sunt stabilite pentru zile diferite.

Implantul Cristalinului

După îndepărtarea cristalinului natural, se introduce un implant de cristalin pentru a compensa pierderea și a restabili focalizarea corespunzătoare a luminii pe retina. Această intervenție necesită o scurtă internare a pacientului, de obicei pentru aproximativ trei zile.

Rezultate și Complicații

Operația de implant de cristalin este considerată o procedură pe viață, iar complicațiile locale sunt rare. Rezultatele vizuale sunt excelente, iar recuperarea este rapidă.

Cristalinul Artificial Multifocal

O opțiune avansată în chirurgia cataractei este implantul de cristalin artificial multifocal. Această tehnică implică înlocuirea cristalinului natural cu un cristalin artificial adaptat nevoilor individuale ale ochiului, eliminând astfel necesitatea de ochelari. Acest cristalin multifocal poate fi ajustat pentru vedere la distanță și apropiere, oferind o soluție completă pentru corectarea vederii.

Procedura și Tehnica Operatorie

Tehnica operatorie pentru implantul de cristalin multifocal este similară cu cea a operației de cataractă tradițională, cu diferența că cristalinul natural este înlocuit înainte de apariția cataractei. Operația se realizează sub anestezie generală, iar cristalinul artificial este plasat în fața sau în spatele irisului. Pentru optimizarea vederii, pot fi prescrise și lentile cu o dioptrie mică.

Cine Este Eligibil pentru Aceste Operații

Pentru a beneficia de aceste intervenții, pacientul trebuie să aibă cel puțin 18 ani, refracția oculară trebuie să fie stabilă, iar dioptriile să nu crească. Operațiile sunt recomandate persoanelor care doresc să scape de ochelari sau lentile de contact. Pacienții trebuie să nu aibă afecțiuni sistemice, iar cei care folosesc lentile de contact trebuie să le întrerupă cu cel puțin 7 zile înainte de consultații și intervenție.

Chirurgia cataractei cu implant de cristalin reprezintă o modalitate eficientă de a restabili vederea și de a îmbunătăți calitatea vieții. Cu tehnologii avansate, cum ar fi cristalinul artificial multifocal, pacienții pot experimenta o recuperare rapidă și rezultate vizuale excepționale, eliminând necesitatea ochelarilor sau lentilelor de contact. Este important ca pacienții să consulte un oftalmolog și să se informeze cu privire la beneficiile și opțiunile disponibile înainte de a lua decizia unei astfel de intervenții.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top