Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii
Unele dintre cele mai frecvente boli ale pielii sunt cauzate de infecții, iar altele sunt rezultatul factorilor genetici combinați cu factorii de mediu. În acest articol vă oferim câteva exemple de boli de piele cauzate de diferiți factori, care descriu simptomele, tratamentele și cum să le preveniți.
Afecțiuni ale pielii des întâlnite
Printre bolile de piele, acneea este cea mai comună și cunoscută. Are o prevalență de 80% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani, deși incidența sa maximă este atinsă la femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 de ani și la bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 de ani.
În general, acneea, în oricare dintre gradele sale, se rezolvă de obicei spontan între 20-25 ani, deși unele femei suferă de ea dincolo de 40. Boala se caracterizează prin apariția, de obicei pe față, a comedoanelor (puncte cu sebum) care se pot rupe și infecta, devenind pustule sau chiar chisturi. Acneea apare deoarece foliculii pielii sunt înfundați cu celule moarte, bacterii sau sebum uscat care se acumulează și blochează sebumul ce ar trebui să se scurgă pe suprafața pielii, prin pori.
Psoriazisul este cauzat de o accelerare a ciclului de viață al celulelor pielii, ceea ce le face să se acumuleze pe suprafața pielii, dând naștere la solzi și pete roșiatice care provoacă mâncărime și chiar durere. Simptomele pot fi diferite de la un individ la altul, dar printre cele mai întâlnite se numără și următoarele:
Pete roșii pe piele acoperite cu solzi
Piele uscată, crăpată, care poate chiar sângera
Mâncărime, arsură și durere
Unghiile sunt mai groase decât în mod normal și crăpate
Articulații inflamate
Psoriazisul se manifestă în focare, care pot dura săptămâni sau luni și apoi se diminuează, deși apar din nou după un timp, deoarece este o boală cronică care nu are niciun leac. Tratamentele orale sau cutanate pot ameliora simptomatologia, însă nu conduc la dispariția definitivă a afecțiunii.
Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o boală de piele care este mai frecventă la copii, deși se poate dezvolta la orice vârstă. Se caracterizează printr-o înroșire a pielii însoțită de mâncărime.
Această afecțiune apare atunci când, din cauza tulburărilor genetice, pielea nu se poate proteja bine de condițiile climatice, devenind astfel sensibilă la diferiți iritanți sau alergeni.
Clinica Bine – locul unde problemele dermatologice își găsesc vindecare
Situată în București, clinica oferă servicii de calitate pacienților, aceștia având la dispoziție și servicii dermatologice, oferite de medicul Cristina Cotruță. Dermatologul Cotruță, cu o bogată experiență dobândită de-a lungul anilor, reușește să transforme banala consultație într-una extrem de importantă.
În acest sens, ea țintește 3 aspecte esențiale pentru tratarea cu succes a afecțiunilorꓽ anamneza (aflarea istoricului medical al pacientului, simptomele manifestate), examenul propriu-zis (consultația atentă și riguroasă a zonelor pe care pacientul le consideră a fi problematice), iar ultimul lucru este faptul că dr. Cristina Cotruță cere pacienților analize suplimentare, în vederea stabilirii celui mai bun tratament.
Un control dermatologic este recomandat a se face și preventiv, deoarece în spatele anumitor simptome, se poate ascunde cancerul de piele, dar și alte afecțiuni care pot genera o serie de complicații, dacă nu sunt diagnosticate și tratate devreme, în fazele incipiente.
Ar putea sa te intereseze si:
Monitorizarea regulata a alunitelor este una dintre cele mai importante masuri de preventie in dermatologie. La Clinica Dermatologica, pacientii beneficiaza de consultatii amanuntite si tehnologii moderne pentru evaluarea riscurilor asociate…
Mai mult »
Pielea este cel mai mare organ al corpului si functioneaza ca un scut impotriva agresiunilor externe. Problemele dermatologice pot afecta nu doar aspectul fizic, ci si calitatea vietii. De aceea,…
Mai mult »
Chirurgia Mohs este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru cancerul de piele, avand o rata ridicata de succes datorita exciziei stratificate a tesutului afectat. Un factor esential…
Mai mult »
Un ten sanatos si stralucitor nu este doar un ideal de frumusete, ci si un indicator al unei ingrijiri corecte. Daca te confrunti cu riduri fine, pori dilatati sau pete…
Mai mult »
Melanomul – cel mai agresiv cancer de piele Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, avand o capacitate ridicata de metastazare si un impact sever asupra sanatatii.…
Mai mult »
Dermatoscopia – o metoda moderna pentru evaluarea leziunilor cutanate Dermatoscopia este o procedura medicala avansata, utilizata pentru evaluarea neinvaziva a leziunilor cutanate. Aceasta tehnica se bazeaza pe analiza detaliata a…
Mai mult »
Petele maronii, cunoscute și sub denumirea de pete pigmentare, pete de bătrânețe sau pete hepatice, sunt o problemă estetică frecvent întâlnită, ce afectează pielea multor persoane. Acestea apar din cauza…
Mai mult »
Chirurgia Mohs este o tehnică inovatoare și extrem de precisă utilizată în tratamentul cancerului de piele. Spre deosebire de alte metode, aceasta permite îndepărtarea completă a celulelor canceroase, protejând în…
Mai mult »
Iarna este perioada ideală pentru îngrijirea pielii, iar Clinica Bine oferă o gamă variată de tratamente adaptate nevoilor fiecărui pacient. Cu tehnologii avansate și specialiști dedicați, rezultatele sunt vizibile și…
Mai mult »
Pe măsură ce temperaturile scad, pielea devine vulnerabilă la efectele nocive ale frigului, vântului și aerului uscat din interior. Acești factori contribuie la pierderea apei din piele, cauzând deshidratare, senzație…
Mai mult »