loader image

Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii

Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii

Unele dintre cele mai frecvente boli ale pielii sunt cauzate de infecții, iar altele sunt rezultatul factorilor genetici combinați cu factorii de mediu. În acest articol vă oferim câteva exemple de boli de piele cauzate de diferiți factori, care descriu simptomele, tratamentele și cum să le preveniți.

Afecțiuni ale pielii des întâlnite

  • Acnee

Printre bolile de piele, acneea este cea mai comună și cunoscută. Are o prevalență de 80% la persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani, deși incidența sa maximă este atinsă la femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 de ani și la bărbații cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 de ani.

În general, acneea, în oricare dintre gradele sale, se rezolvă de obicei spontan între 20-25 ani, deși unele femei suferă de ea dincolo de 40. Boala se caracterizează prin apariția, de obicei pe față, a comedoanelor (puncte cu sebum) care se pot rupe și infecta, devenind pustule sau chiar chisturi. Acneea apare deoarece foliculii pielii sunt înfundați cu celule moarte, bacterii sau sebum uscat care se acumulează și blochează sebumul ce ar trebui să se scurgă pe suprafața pielii, prin pori.

  • Psoriazis

Psoriazisul este cauzat de o accelerare a ciclului de viață al celulelor pielii, ceea ce le face să se acumuleze pe suprafața pielii, dând naștere la solzi și pete roșiatice care provoacă mâncărime și chiar durere. Simptomele pot fi diferite de la un individ la altul, dar printre cele mai întâlnite se numără și următoarele:

  • Pete roșii pe piele acoperite cu solzi

  • Piele uscată, crăpată, care poate chiar sângera

  • Mâncărime, arsură și durere

  • Unghiile sunt mai groase decât în mod normal și crăpate

  • Articulații inflamate

Psoriazisul se manifestă în focare, care pot dura săptămâni sau luni și apoi se diminuează, deși apar din nou după un timp, deoarece este o boală cronică care nu are niciun leac. Tratamentele orale sau cutanate pot ameliora simptomatologia, însă nu conduc la dispariția definitivă a afecțiunii.

  • Dermatită atopică

Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o boală de piele care este mai frecventă la copii, deși se poate dezvolta la orice vârstă. Se caracterizează printr-o înroșire a pielii însoțită de mâncărime.

Această afecțiune apare atunci când, din cauza tulburărilor genetice, pielea nu se poate proteja bine de condițiile climatice, devenind astfel sensibilă la diferiți iritanți sau alergeni.

Clinica Bine – locul unde problemele dermatologice își găsesc vindecare

Situată în București, clinica oferă servicii de calitate pacienților, aceștia având la dispoziție și servicii dermatologice, oferite de medicul Cristina Cotruță. Dermatologul Cotruță, cu o bogată experiență dobândită de-a lungul anilor, reușește să transforme banala consultație într-una extrem de importantă.

În acest sens, ea țintește 3 aspecte esențiale pentru tratarea cu succes a afecțiunilorꓽ anamneza (aflarea istoricului medical al pacientului, simptomele manifestate), examenul propriu-zis (consultația atentă și riguroasă a zonelor pe care pacientul le consideră a fi problematice), iar ultimul lucru este faptul că dr. Cristina Cotruță cere pacienților analize suplimentare, în vederea stabilirii celui mai bun tratament.

Un control dermatologic este recomandat a se face și preventiv, deoarece în spatele anumitor simptome, se poate ascunde cancerul de piele, dar și alte afecțiuni care pot genera o serie de complicații, dacă nu sunt diagnosticate și tratate devreme, în fazele incipiente.

Scroll to Top