Ce trebuie să știi despre dermatologie?
Pielea este cel mai mare organ din organism, reprezentând aproape 15% din greutatea totală a unei persoane. În toată extensia sa, pielea primește milioane de celule, terminații nervoase, glande sebacee și sudoripare, foliculi de păr și vase de sânge. Prin urmare, este atât de important ca ea să fie întotdeauna tratată de un dermatolog. Dermatologia este acea specialitate medicală destinată studiului, cunoașterii, diagnosticului și tratamentului tuturor acelor patologii sau afecțiuni ale pielii, care este cel mai extins organ al corpului.
O altă funcție esențială a dermatologiei este prevenirea bolilor, pe lângă îngrijirea zilnică a pielii (igienă, protecție și sănătate). Pe scurt, obiectivul principal al dermatologiei este de a proteja pielea de agenții externi sau interni care o pot deteriora. În plus față de toate acestea, pielea este împărțită în straturi, care sunt cele care protejează corpul nostru de exterior. Din acest motiv, trebuie să o protejăm și să avem grijă de ea, deoarece pielea este cea care primește impactul factorilor externi nocivi, cum ar fi soarele, poluarea.
Ce patologii se tratează în secția de dermatologie?
Dermatologia, așa cum am menționat mai sus, este responsabilă pentru toate bolile care afectează pielea. Printre cele mai comune găsim:
Dermatită atopică
Alergii și urticarie
Infecții fungice ale pielii
Vitiligo
Acnee
Melanoamele și diferite tipuri de cancer de piele
Hiperpigmentare, rozacee sau angioame
Psoriazis
Importanța doctorului dermatologului
Dermatologul este un profesionist licențiat în medicină și specializat, mai târziu, în dermatologie. Acest antrenament permite medicului să obțină cunoștințe extinse despre corpul uman și cauzele posibile care provoacă leziuni sau afecțiuni ale pielii.
Doctor Cristina Cotruță
Bolile care ne afectează pielea sunt multe, deci este atât de important să mergeți la un dermatolog cu experiență, cu un grad ridicat de specializare, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât și al tratamentului. Medicul dermatolog Cristina Cotruță oferă servicii de diagnosticare și tratament, complet personalizate, în funcție de fiecare pacient și de patologiile cu care se prezintă în cabinet.
Tehnici de diagnostic dermatologic
În cabinetul medicului dermatolog, există o serie de instrumente cu ajutorul cărora acesta poate diagnostica eventualele afecțiuni ale pielii. Lupa este modalitatea cea mai cunoscută, dar, sunt multe metode de a observa în detaliu pielea pacienților. Pe lângă aceste tehnici, medicii pot recomanda anumite analize de sânge și adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Prelevare de probe
Biopsiile sunt utilizate pe scară largă în dermatologie și constau în îndepărtarea și analizarea unui fragment de piele pentru a ajunge la un diagnostic specific. Pentru a diagnostica alergiile, dermatologii au alte tipuri de teste specifice. Examinarea directă analizează fragmentele sau firele de păr direct sub microscop. Este o metodă foarte simplă și rapidă care oferă o mulțime de informații în diagnosticul patologiilor.
Ce presupune dermatoscopia?
Este o tehnică nedureroasă, neinvazivă, care examinează leziunile pigmentate și nepigmentate ale pielii, în special alunițele și cancerul de piele. Permite analiza structurilor anatomice care nu sunt apreciabile cu ochiul liber și luarea deciziei cu privire la biopsia sau extirparea sa.
În dermatologie, ultrasunetele implică aplicarea ultrasunetelor pentru a cunoaște caracteristicile unei leziuni cutanate (adâncime, formă, conținut, dimensiune). În prezent, putem diferenția mai multe ramuri ale dermatologiei. Toate acestea se specializează în îngrijirea pielii dintr-o abordare concretă și întotdeauna cu atenția unui dermatolog.