Cataracta congenitală este o boală rară a ochilor, apare atunci când copilul se naște cu o opacitate în lentilă, aceasta împiedicând dezvoltarea normală a vederii și chiar orbirea. Această cataractă apare de obicei de la naștere până în primul an de viață, deși trebuie avut în vedere faptul că, în unele cazuri, poate apărea în timpul stadiului infantil sau la adulții tineri. Dacă abilitatea vizuală a copilului nu este tratată devreme, aceasta poate fi afectată, limitând viața copilului până la punctul de orbire pentru tot restul vieții sale.
Cataracta poate fi unilaterală sau bilaterală
Atunci când cataracta congenitală apare unilateral (într-un singur ochi), creierul anulează vederea ochiului care are cataractă, provocând o ambliopie profundă. În cazurile în care cataracta congenitală apare bilateral, adică cataracta este prezentă în fiecare ochi, simptomele sunt mai evidente, cum ar fi:
Când cataracta este severă, opacitatea cristalinului este percepută vizual în centrul ochiului.
Copilul nu este capabil să urmărească obiectele.
Nu acordă atenție împrejurimilor sale (copilul se împiedică atunci când merge).
Cauze apariției cataractei congenitale
Această boală a ochilor poate fi cauzată de mai multe motive, cele mai frecvente cauze sunt, de obicei:
Aproximativ 30% din cataracta congenitală are o componentă ereditară puternică, adică, dacă un membru direct al familiei a suferit de cataractă congenitală, este foarte probabil ca și copilul să o moștenească.
Probleme în timpul sarcinii
Dacă în timpul sarcinii mama a suferit o infecție sau boli cum ar fi: Rujeolă, rubeolă, varicelă sau herpes ocular, acestea pot fi declanșatorul cataractei congenitale.
Cataracta congenitală poate apărea ca urmare a unei leziuni apărute la nivel ocular, care a avut impact asupra ochiului.
Boli precum diabetul, hipertensiunea sau obezitatea pot fi, de asemenea, cauze ale apariției acestei boli oculare.
O altă probabilitate este când bebelușul are Trisomia 13 (anomalie în materialul genetic), sindromul Down.
Luarea de medicamente în timpul sarcinii, cum ar fi corticosteroizii, poate declanșa, de asemenea, debutul cataractei congenitale.
Simptome întâlnite de persoanele cu cataractă congenitală
Detectarea simptomelor și tratarea acestei afecțiuni cât mai rapid este esențială pentru dezvoltarea corectă a vederii la copii. Cataracta oculară la sugari are diferite grade de opacitate fiind mai mult sau mai puțin severă.
În unele cazuri, atunci când este o cataractă ușoară, este posibil ca simptomele să nu fie percepute, deși cataracta este prezentă, în special în cazurile în care apare unilateral, adică cataracta congenitală apare la un singur ochi. Nu întotdeauna cataracta congenitală aduce anumite simptome, dar dacă acestea există, copilul este incapabil să urmărească și să fixeze cu privirea obiectele din jur.
Tratament
Cel mai potrivit tratament pentru tratarea cataractei congenitale va fi evaluat de către un oftalmolog. În funcție de tipul de cataractă, vârsta, cauza și severitatea pacientului, tratamentul poate varia de la caz la caz. Atunci când cataracta congenitală este detectată în timp (înainte de 12 săptămâni de viață), cel mai eficient tratament pentru copil pentru a dezvolta o vedere normală este, de obicei, o intervenție chirurgicală.
Dacă cataracta apare bilateral (la ambii ochi), este necesar să așteptați un interval de aproximativ 2 săptămâni între operația fiecărui ochi. După intervenție, este important să se monitorizeze activitatea vizuală și să se efectueze tehnici de terapie vizuală pentru a recupera dezvoltarea normală a vederii.
Ar putea sa te intereseze si:
Nevrita optică este o afecțiune serioasă care poate afecta vederea, dar ce se află în spatele inflamării nervului optic? Ce putem face pentru a preveni această problemă și cum identificăm…
Mai mult »
Cataracta reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, caracterizată prin opacifierea progresivă a cristalinului, afectând astfel calitatea transmiterii imaginilor către retină. Această opacifiere împiedică lumina să fie focalizată corect,…
Mai mult »
Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă dioptria +1 pe o prescripție pentru ochelari și dacă este un motiv de îngrijorare? Mulți oameni descoperă această valoare în urma unui consult oftalmologic de…
Mai mult »
Te-ai confruntat vreodată cu o senzație de arsură sau înțepătură la nivelul ochilor? Usturimea oculară poate fi un simptom trecător sau o problemă persistentă, afectând activitățile zilnice și confortul vizual.…
Mai mult »
Purtarea ochelarilor de vedere poate fi, în anumite situații, o adevărată provocare. Din fericire, lentilele de contact sunt o alternativă confortabilă care ajută la corectarea problemelor de vedere, oferindu-ți dioptria…
Mai mult »
Dezvoltarea vederii la copii este esențială pentru o creștere sănătoasă și succesul în activitățile zilnice și școlare. Unele afecțiuni oftalmologice pot apărea încă de la vârste fragede, iar identificarea timpurie…
Mai mult »
Nevrita optică este o inflamație a nervului optic care poate duce la pierderea temporară sau permanentă a vederii, dureri oculare și dificultăți în perceperea culorilor. Afecțiunea este mai frecvent întâlnită…
Mai mult »
Blefaroplastia este o procedură chirurgicală menită să îmbunătățească aspectul pleoapelor prin eliminarea excesului de piele, grăsime sau mușchi, oferind ochilor un aspect mai tânăr și revitalizat. La Clinica Bine, această…
Mai mult »
Iritația oculară dimineața este o problemă frecventă care poate provoca disconfort semnificativ. Persoanele afectate pot experimenta senzații de uscăciune, arsură, mâncărime sau senzația de nisip în ochi, adesea însoțite de…
Mai mult »
Conjunctivita de piscină, cunoscută și sub denumirea de conjunctivita foliculară acută, reprezintă o inflamare a conjunctivei, țesutul subțire care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapelor. Această…
Mai mult »