loader image

Cataracta congenitală – cauze, simptome, tratament

Cataracta congenitală este o boală rară a ochilor, apare atunci când copilul se naște cu o opacitate în lentilă, aceasta împiedicând dezvoltarea normală a vederii și chiar orbirea. Această cataractă apare de obicei de la naștere până în primul an de viață, deși trebuie avut în vedere faptul că, în unele cazuri, poate apărea în timpul stadiului infantil sau la adulții tineri. Dacă abilitatea vizuală a copilului nu este tratată devreme, aceasta poate fi afectată, limitând viața copilului până la punctul de orbire pentru tot restul vieții sale.

Cataracta poate fi unilaterală sau bilaterală

Atunci când cataracta congenitală apare unilateral (într-un singur ochi), creierul anulează vederea ochiului care are cataractă, provocând o ambliopie profundă. În cazurile în care cataracta congenitală apare bilateral, adică cataracta este prezentă în fiecare ochi, simptomele sunt mai evidente, cum ar fi:

  • Când cataracta este severă, opacitatea cristalinului este percepută vizual în centrul ochiului.

  • Copilul nu este capabil să urmărească obiectele.

  • Nu acordă atenție împrejurimilor sale (copilul se împiedică atunci când merge).

Cauze apariției cataractei congenitale

Această boală a ochilor poate fi cauzată de mai multe motive, cele mai frecvente cauze sunt, de obicei:

  • Moștenirea genetică

Aproximativ 30% din cataracta congenitală are o componentă ereditară puternică, adică, dacă un membru direct al familiei a suferit de cataractă congenitală, este foarte probabil ca și copilul să o moștenească.

  • Probleme în timpul sarcinii

Dacă în timpul sarcinii mama a suferit o infecție sau boli cum ar fi: Rujeolă, rubeolă, varicelă sau herpes ocular, acestea pot fi declanșatorul cataractei congenitale.

  • Leziuni oculare

Cataracta congenitală poate apărea ca urmare a unei leziuni apărute la nivel ocular, care a avut impact asupra ochiului.

  • Anumite afecțiuni

Boli precum diabetul, hipertensiunea sau obezitatea pot fi, de asemenea, cauze ale apariției acestei boli oculare.

O altă probabilitate este când bebelușul are Trisomia 13 (anomalie în materialul genetic), sindromul Down.

  • Unele medicamente

Luarea de medicamente în timpul sarcinii, cum ar fi corticosteroizii, poate declanșa, de asemenea, debutul cataractei congenitale.  

Simptome întâlnite de persoanele cu cataractă congenitală

Detectarea simptomelor și tratarea acestei afecțiuni cât mai rapid este esențială pentru dezvoltarea corectă a vederii la copii. Cataracta oculară la sugari are diferite grade de opacitate fiind mai mult sau mai puțin severă. 

În unele cazuri, atunci când este o cataractă ușoară, este posibil ca simptomele să nu fie percepute, deși cataracta este prezentă, în special în cazurile în care apare unilateral, adică cataracta congenitală apare la un singur ochi. Nu întotdeauna cataracta congenitală aduce anumite simptome, dar dacă acestea există, copilul este incapabil să urmărească și să fixeze cu privirea obiectele din jur.

Tratament

Cel mai potrivit tratament pentru tratarea cataractei congenitale va fi evaluat de către un oftalmolog. În funcție de tipul de cataractă, vârsta, cauza și severitatea pacientului, tratamentul poate varia de la caz la caz. Atunci când cataracta congenitală este detectată în timp (înainte de 12 săptămâni de viață), cel mai eficient tratament pentru copil pentru a dezvolta o vedere normală este, de obicei, o intervenție chirurgicală.

Dacă cataracta apare bilateral (la ambii ochi), este necesar să așteptați un interval de aproximativ 2 săptămâni între operația fiecărui ochi. După intervenție, este important să se monitorizeze activitatea vizuală și să se efectueze tehnici de terapie vizuală pentru a recupera dezvoltarea normală a vederii.

Scroll to Top