loader image

Care sunt principalele afecțiuni ale ochilor?

Diferite tipuri de afecțiuni ale ochilor includ: miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie. Miopia este o afecțiune în care curbura corneei sau a cristalinului este prea abruptă, ceea ce duce la focalizarea luminii în fața retinei și nu asupra acesteia. Hipermetropia se referă la o vedere încrucișată care apare atunci când imaginile sunt focalizate în spatele retinei din cauza unei cornee și/sau cristalin excesiv de plată.

Astigmatismul poate fi cauzat de o neregularitate a corneei care face ca razele de lumină să fie focalizate în mai multe puncte decât în unul singur și poate rezulta din dezvoltarea necorespunzătoare în timpul creșterii embrionare. Presbiopia este o afecțiune progresivă care afectează multe persoane de peste 40 de ani, când pacienții observă mai greu obiectele din apropiere.

Tipuri de afecțiuni ale ochilor

Există multe afecțiuni ale ochilor, inclusiv:

  • Tulburări ale corneei și ale conjunctivei

  • Tulburări ale retinei

  • Tulburări ale nervului optic

  • Tulburări ale cristalinului

  • Degenerescență maculară legată de vârstă

  • Cataracta

  • Glaucom

  • Melanomul ocular

Aceste tipuri de afecțiuni oculare variază ca severitate, tip și simptome.

Una dintre cele mai frecvente și mai inflamatorii boli oculare este conjunctivita. Cauzele sale sunt variate și poate apărea de la infecții cu viruși, ciuperci, bacterii, alergeni. După cum indică denumirea, această afecțiune se caracterizează printr-o inflamație a conjunctivei, care este membrana mucoasă ce acoperă suprafața ochiului și interiorul pleoapelor. Conjunctivita poate apărea la unul sau ambii ochi.

Care este cea mai gravă boală oculară?

Orbirea este cea mai gravă afecțiune, iar principalele sale cauze la nivel mondial sunt glaucomul, cataracta, degenerescența maculară asociată vârstei și retinopatia diabetică.

  • Cataracta

Cataracta este o opacitate a lentilei care compromite vederea. Poate fi congenitală sau dobândită prin degenerare și reprezintă prima cauză de orbire la nivel mondial. Această afecțiune poate fi cauzată de îmbătrânire, dar unii factori pot accelera dezvoltarea acesteia, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, expunerea la raze X, diabet, corticosteroizi sau malnutriție.

  • Glaucom

Un glaucom indică o serie de probleme oculare care implică progresiv nervul optic, ca urmare presiunii intraoculare crescute. Glaucomul poate apărea la orice vârstă, dar afectează adesea persoanele de 60 de ani și mai în vârstă. La rândul lor, acestea pot fi clasificate în glaucom cu unghi deschis și glaucom cu unghi închis.

Prima apare din cauza presiunii intraoculare crescute și a deteriorării nervului optic în timp ce unghiul camerei anterioare, unde irisul este localizat cu corneea, este deschis. Al doilea, numit și glaucom cu unghi îngust, apare deoarece unghiul de drenaj dintre iris și cornee se închide, blocând brusc ieșirea umorii apoase și crescând presiunea intraoculară.

  • Degenerescența maculară asociată vârstei

Degenerescența maculară asociată vârstei este o afecțiune progresivă în care există schimbări în retină sub formă de zone precise, ca urmare acumulării de deșeuri pe tot parcursul vieții. Aceasta este cauza principală a pierderii ireversibile și permanente a vederii la vârstnici.

Există două tipuri: uscată și umedă. Cea dintâi este forma inițială a bolii, iar 80% dintre adulții în vârstă au această formă de degenerare. Cea de-a doua este pierderea bruscă a vederii în zile sau săptămâni. Este însoțită de edem retinian, dezlipire parțială a retinei și hemoragie subretiniană. Primul simptom este, de obicei, distorsiunea vizuală.

Scroll to Top Call Now Button