Diferite tipuri de afecțiuni ale ochilor includ: miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie. Miopia este o afecțiune în care curbura corneei sau a cristalinului este prea abruptă, ceea ce duce la focalizarea luminii în fața retinei și nu asupra acesteia. Hipermetropia se referă la o vedere încrucișată care apare atunci când imaginile sunt focalizate în spatele retinei din cauza unei cornee și/sau cristalin excesiv de plată.
Astigmatismul poate fi cauzat de o neregularitate a corneei care face ca razele de lumină să fie focalizate în mai multe puncte decât în unul singur și poate rezulta din dezvoltarea necorespunzătoare în timpul creșterii embrionare. Presbiopia este o afecțiune progresivă care afectează multe persoane de peste 40 de ani, când pacienții observă mai greu obiectele din apropiere.
Tipuri de afecțiuni ale ochilor
Există multe afecțiuni ale ochilor, inclusiv:
Tulburări ale corneei și ale conjunctivei
Tulburări ale retinei
Tulburări ale nervului optic
Tulburări ale cristalinului
Degenerescență maculară legată de vârstă
Cataracta
Glaucom
Melanomul ocular
Aceste tipuri de afecțiuni oculare variază ca severitate, tip și simptome.
Una dintre cele mai frecvente și mai inflamatorii boli oculare este conjunctivita. Cauzele sale sunt variate și poate apărea de la infecții cu viruși, ciuperci, bacterii, alergeni. După cum indică denumirea, această afecțiune se caracterizează printr-o inflamație a conjunctivei, care este membrana mucoasă ce acoperă suprafața ochiului și interiorul pleoapelor. Conjunctivita poate apărea la unul sau ambii ochi.
Care este cea mai gravă boală oculară?
Orbirea este cea mai gravă afecțiune, iar principalele sale cauze la nivel mondial sunt glaucomul, cataracta, degenerescența maculară asociată vârstei și retinopatia diabetică.
Cataracta este o opacitate a lentilei care compromite vederea. Poate fi congenitală sau dobândită prin degenerare și reprezintă prima cauză de orbire la nivel mondial. Această afecțiune poate fi cauzată de îmbătrânire, dar unii factori pot accelera dezvoltarea acesteia, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, expunerea la raze X, diabet, corticosteroizi sau malnutriție.
Un glaucom indică o serie de probleme oculare care implică progresiv nervul optic, ca urmare presiunii intraoculare crescute. Glaucomul poate apărea la orice vârstă, dar afectează adesea persoanele de 60 de ani și mai în vârstă. La rândul lor, acestea pot fi clasificate în glaucom cu unghi deschis și glaucom cu unghi închis.
Prima apare din cauza presiunii intraoculare crescute și a deteriorării nervului optic în timp ce unghiul camerei anterioare, unde irisul este localizat cu corneea, este deschis. Al doilea, numit și glaucom cu unghi îngust, apare deoarece unghiul de drenaj dintre iris și cornee se închide, blocând brusc ieșirea umorii apoase și crescând presiunea intraoculară.
Degenerescența maculară asociată vârstei
Degenerescența maculară asociată vârstei este o afecțiune progresivă în care există schimbări în retină sub formă de zone precise, ca urmare acumulării de deșeuri pe tot parcursul vieții. Aceasta este cauza principală a pierderii ireversibile și permanente a vederii la vârstnici.
Există două tipuri: uscată și umedă. Cea dintâi este forma inițială a bolii, iar 80% dintre adulții în vârstă au această formă de degenerare. Cea de-a doua este pierderea bruscă a vederii în zile sau săptămâni. Este însoțită de edem retinian, dezlipire parțială a retinei și hemoragie subretiniană. Primul simptom este, de obicei, distorsiunea vizuală.
Ar putea sa te intereseze si:
Ingrijirea ochilor este importantă pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul sezonului de iarnă. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a menține sănătatea ochilor în timpul iernii: 1. Protejați-vă ochii…
Mai mult »
Operația de corecție a pleoapelor superioare și inferioare este un procedeu medical specializat, efectuat la clinica noastră cu o atenție deosebită la detalii și cu rezultate notabile. Această intervenție este…
Mai mult »
Nu-i așa că îți dorești să redai timpului o parte din trecut? De fiecare dată când privim în oglindă, mai descoperim câte un rid, și poate observăm cum ochii ni…
Mai mult »
Într-o eră caracterizată de progrese uluitoare în tehnologia medicală, Clinica Bine își face cu mândrie simțită prezența în domeniul oftalmologiei, cu un arsenal impresionant de echipamente ultramoderne pentru a asigura…
Mai mult »
La Clinica Bine, suntem hotărâți să combatem progresia miopiei cu toate armele disponibile în domeniul oftalmologic. Conștienți de importanța unei vederi clare pentru calitatea vieții fiecărui pacient, ne concentrăm pe…
Mai mult »
La Clinica Bine, suntem încântați să avem doctorul oftalmolog Sanziana Istrate în echipa noastră, ce ofera consultații oftalmologice atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu o abordare atentă și…
Mai mult »
Curs lentile de contact Impreuna cu Alcon TOTAL Contact Lenses, in data de 17 iunie, se va desfasura un curs de lentile de contact moi sferice, torice si multifocale, fitting…
Mai mult »
OPE® – ENERGIE OPTIMA / IPL OPE® este o tehnologie patentată cu spectru larg de lumină care exclude toate emisiile care nu sunt relevante pentru tratament. Se bazează pe o tehnologie…
Mai mult »
Ne propunem sa va familiarizam cu ce teste faceți în clinică atunci cand e vorba de o anumită patologie iar astazi am rugat-o pe doamna dr Oana Cozmei să vă…
Mai mult »
Clinica Bine este una dintre cele mai prestigioase clinici oftalmologice, cu o gamă largă de aparate moderne și tehnologii avansate pentru diagnosticarea și tratarea problemelor oftalmologice. Acestea includ: Tomograful cu…
Mai mult »