loader image

Cancerul de piele – cauze, simptome, tratament

Cancerul de piele este o afecțiune des întâlnită nu doar în România, ci și pe plan internațional.  Există multe tipuri de cancer, dar trei sunt cele mai frecvente: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Acesta din urmă este considerat a fi cel mai agresiv.

Cauzele cancerului de piele

Potrivit specialiștilor, predispoziția genetică este principala cauză a apariției cancerului de piele, deși există și alți factori bine identificați care intervin, cum ar fi radiațiile ultraviolete, unii agenți chimici, infecțiile cu papilomavirus uman și chiar imunosupresia.

Cele mai frecvente cauze sunt:

 • Expunerea excesivă la radiații ultraviolete (UV), a căror sursă principală este lumina soarelui. Gradul de expunere la această radiație depinde de intensitatea luminii, de timpul de expunere și dacă pielea a fost protejată. 

 • Centrele de bronzare sunt alte surse de radiații ultraviolete, care pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

 • Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi arsenic.

 • Leziuni grave sau prelungite ale pielii sau inflamații.

 • Un sistem imunitar slăbit.

 • Istoric de arsuri solare.

 • Prezența într-un număr mare a alunițelor. 

Cancer de piele – simptome

Principalele semne de avertizare sunt apariția unei noi mase în creștere, a unei pete sau a unei umflături sau a unui ulcer care nu se vindecă în trei luni. Simptomele acestui cancer sunt variabile, astfel se pot regăsi chisturi de creștere progresivă, ulcere care nu se vindecă, cicatrici care cresc, excrescente și în special alunițe care își schimbă forma sau încep să prezinte disconfort, cum ar fi durere, mâncărime, sângerare. Totodată, pacienții observă schimbarea culorii alunițelor din roșu în maro, dar și rapiditatea cu care acestea se înmulțesc. 

În ceea ce privește diagnosticarea, se va face o examinare generală a pielii, iar în funcție de ceea ce medicii observă, se pot cere investigații suplimentare. De asemenea, prelevarea de biopsie este analiza care poate confirma sau infirma prezența cancerului de piele. 

Tratament împotriva cancerului de piele

Îndepărtarea țesutului afectat este cel mai frecvent tratament, care poate fi completat cu așa-numita intervenție chirurgicală Mohs, în funcție de locație sau dacă pata are o dimensiune considerabilă. 

Alte metode includꓽ

 • Excizia simplă implică îndepărtarea tumorii și a unei părți din țesutul înconjurător.

 • Chirurgia Mohsꓽ este eficientă pentru tratamentul cancerului care se află în stadiul II sau III.

 • Criochirurgie: Azotul lichid îngheață și distruge celulele canceroase.

 • Chirurgia cu laser: Este utilizată în carcinoame foarte superficiale pe care fasciculul laser este aplicat pentru a vaporiza celulele canceroase.

 • Electrodesicație: Tumora este îndepărtată prin răzuirea țesutului și apoi zona locului este tratată cu un ac electric pentru a ucide orice celule canceroase rămase.

 • Chimioterapia: Se utilizează o medicamentație specifică

 • Radioterapia: Radiațiile sunt folosite pentru a ucide celulele canceroase. Tratamentul durează câteva minute și nu este dureros.

Pentru o sănătate optimă, este recomandat ca fiecare persoană să efectueze un control dermatologic anual. Prevenția este cea mai sigură și eficientă metodă prin care putem avea grijă de starea noastră de sănătate. Din nefericire, mulți pacienți se prezintă la medic în stadii avansate ale cancerului de piele, când metodele standard de tratament nu mai pot fi la fel de eficiente ca cele folosite în gradele incipiente ale bolii.

Scroll to Top