Cancerul de piele este o afecțiune des întâlnită nu doar în România, ci și pe plan internațional. Există multe tipuri de cancer, dar trei sunt cele mai frecvente: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Acesta din urmă este considerat a fi cel mai agresiv.
Cauzele cancerului de piele
Potrivit specialiștilor, predispoziția genetică este principala cauză a apariției cancerului de piele, deși există și alți factori bine identificați care intervin, cum ar fi radiațiile ultraviolete, unii agenți chimici, infecțiile cu papilomavirus uman și chiar imunosupresia.
Cele mai frecvente cauze sunt:
Expunerea excesivă la radiații ultraviolete (UV), a căror sursă principală este lumina soarelui. Gradul de expunere la această radiație depinde de intensitatea luminii, de timpul de expunere și dacă pielea a fost protejată.
Centrele de bronzare sunt alte surse de radiații ultraviolete, care pot crește riscul de a dezvolta cancer de piele.
Expunerea la anumite substanțe chimice, cum ar fi arsenic.
Leziuni grave sau prelungite ale pielii sau inflamații.
Un sistem imunitar slăbit.
Istoric de arsuri solare.
Prezența într-un număr mare a alunițelor.
Cancer de piele – simptome
Principalele semne de avertizare sunt apariția unei noi mase în creștere, a unei pete sau a unei umflături sau a unui ulcer care nu se vindecă în trei luni. Simptomele acestui cancer sunt variabile, astfel se pot regăsi chisturi de creștere progresivă, ulcere care nu se vindecă, cicatrici care cresc, excrescente și în special alunițe care își schimbă forma sau încep să prezinte disconfort, cum ar fi durere, mâncărime, sângerare. Totodată, pacienții observă schimbarea culorii alunițelor din roșu în maro, dar și rapiditatea cu care acestea se înmulțesc.
În ceea ce privește diagnosticarea, se va face o examinare generală a pielii, iar în funcție de ceea ce medicii observă, se pot cere investigații suplimentare. De asemenea, prelevarea de biopsie este analiza care poate confirma sau infirma prezența cancerului de piele.
Tratament împotriva cancerului de piele
Îndepărtarea țesutului afectat este cel mai frecvent tratament, care poate fi completat cu așa-numita intervenție chirurgicală Mohs, în funcție de locație sau dacă pata are o dimensiune considerabilă.
Alte metode includꓽ
Excizia simplă implică îndepărtarea tumorii și a unei părți din țesutul înconjurător.
Chirurgia Mohsꓽ este eficientă pentru tratamentul cancerului care se află în stadiul II sau III.
Criochirurgie: Azotul lichid îngheață și distruge celulele canceroase.
Chirurgia cu laser: Este utilizată în carcinoame foarte superficiale pe care fasciculul laser este aplicat pentru a vaporiza celulele canceroase.
Electrodesicație: Tumora este îndepărtată prin răzuirea țesutului și apoi zona locului este tratată cu un ac electric pentru a ucide orice celule canceroase rămase.
Chimioterapia: Se utilizează o medicamentație specifică
Radioterapia: Radiațiile sunt folosite pentru a ucide celulele canceroase. Tratamentul durează câteva minute și nu este dureros.
Pentru o sănătate optimă, este recomandat ca fiecare persoană să efectueze un control dermatologic anual. Prevenția este cea mai sigură și eficientă metodă prin care putem avea grijă de starea noastră de sănătate. Din nefericire, mulți pacienți se prezintă la medic în stadii avansate ale cancerului de piele, când metodele standard de tratament nu mai pot fi la fel de eficiente ca cele folosite în gradele incipiente ale bolii.
Ar putea sa te intereseze si:
Acneea nu reprezintă doar o problemă temporară, ci poate lăsa urme vizibile pe piele, chiar și după ce leziunile s-au vindecat. Semnele și cicatricile post-acnee sunt frecvente și pot cauza…
Mai mult »
Eczema este un termen folosit pentru a descrie diverse afecțiuni ale pielii care au simptome comune, inclusiv roșeață, vezicule, cruste și modificări pigmentare. În majoritatea cazurilor, eczema este însoțită de…
Mai mult »
Dermatitele eczematiforme reprezintă un grup de afecțiuni dermatologice necontagioase, caracterizate prin inflamație cronică a pielii, care se manifestă prin erupții cutanate, înroșire și prurit (mâncărime). Aceste afecțiuni pot afecta persoane…
Mai mult »
Iritațiile cutanate sunt o problemă frecvent întâlnită, cu care aproape oricine se poate confrunta la un moment dat în viață. Acestea reprezintă o reacție a pielii la contactul cu un…
Mai mult »
Hiperhidroza, cunoscută și sub numele de transpirație excesivă, este o condiție medicală care implică producerea de transpirație în cantități mult mai mari decât necesarul pentru termoreglare. Această afecțiune debutează adesea…
Mai mult »
Fotosensibilitatea, adesea numită alergie la soare, se referă la o reacție imunologică exagerată și anormală a pielii la radiațiile ultraviolete (UV). Această condiție dermatologică poate fi complicată și inconfortabilă, însă,…
Mai mult »
Arsurile solare reprezintă leziuni cutanate cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau din surse artificiale, cum ar fi solarul. Aceste leziuni se manifestă prin roșeață, durere…
Mai mult »
Ce este dermatita seboreică? Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care afectează în mod special zonele bogate în glande sebacee. Printre aceste zone se numără fața (în…
Mai mult »
Liftingul facial nechirurgical a devenit o soluție populară pentru cei care doresc să își îmbunătățească aspectul fără a recurge la intervenții chirurgicale invazive. Aceste proceduri moderne sunt sigure și eficiente,…
Mai mult »
Ridurile și cearcănele sunt semne vizibile ale îmbătrânirii care pot afecta semnificativ aspectul estetic al pielii. Din fericire, există o soluție eficientă pentru combaterea acestor probleme: injectarea cu acid hialuronic.…
Mai mult »