Ce se intampla cu pielea noastra iarna?
Pielea este invelisul corpului, interfata dintre mediul extern si cel intern. Ea ne protejeaza impotriva unor factori, precum: infectiile, traumatismele, temperaturile extreme. Intrucat iarna pielea este expusa la frig, sufera diverse transformari, nu foarte placute. Cu totii am experimentat situatii in care pielea uscata si crapata ne-a dat batai de cap. Orice solutie necesita definirea unei probleme, motiv pentru care consideram ca este necesar sa va explicam ce se intampla cu pielea dumneavoastra in sezonul temperaturilor extrem de reci.
Bolile sezoniere de piele sunt un motiv de ingrijorare, iar pe masura ce temperaturile scad, ne pregatim pentru atacul vremii asupra tenului. Iata cele mai frecvente afectiuni ale pielii care apar in timpul iernii – precum si modul in care le putem combate.
Piele uscata
Aerul de iarna poate fi deosebit de uscat si rece, ceea ce agraveaza textura pielii celor care o au deja uscata in mod obisnuit. Pielea uscata produce in mod natural mai putin sebum, lubrifiantul natural al pielii. Pentru a combate acest lucru, asigurati-va ca alegeti o crema emolienta grasa- extra rich pe care sa o aplicati atat seara, cat si in timpul zilei. Aceste creme sunt de obicei pe baza de ulei, exact ceea ce o piele uscata are nevoie pentru a „sechestra” cantitatea mica de sebum pe care o produce.
Piele deshidratata
Uscaciunea si deshidratarea nu sunt sinonime, ci se refera la doua afectiuni ale pielii total diferite. Pielea uscata este un tip de piele care apare atunci cand glandele sebacee nu produc suficient ulei pentru a o mentine lubrifiata corespunzator. Pielea deshidratata nu se simte intotdeauna iritata si pruriginoasa (asociata cu senzatie de mancarime)- se poate simti chiar grasa. Este o piele privata de tot sebumul natural, ceea ce o face sa se se simta stransa sau chiar foarte grasa. Pentru a combate acest lucru, eliminati exfolierea si curatarea aspra a tenului si folositi in schimb produse blande.
Piele crapata
Daca va petreceti mult timp afara in frig, aceasta poate fi consecinta: o combinatie dureroasa de deshidratare, expunere la soare si vant uscat si rece. Putem preveni pielea fisurata/crapata prin aplicarea unor unguente hidratante pe pielea ce urmeaza sa fie expusa temperaturilor scazute.
Keratoza pilara
Daca aveti keratoza pilara, stiti ca temperaturile schimbatoare va pot agrava afectiunea. Deodata, bratele si picioarele netede pot fi acoperite cu leziuni ce imita „pielea de pui”, rosii si acoperite de scuame.
Daca observati ca afectiunea se inrautateste, consultati imediat medicul – in caz contrar, continuati exfolierea blanda obisnuita si dublati-va eforturile de hidratare. Daca nu utilizati deja o lotiune cu acid lactic/salicilic sau o crema pe baza de uree, ar fi indicat sa incepeti, intrucat veti obtine o piele mai neteda si catifelata.
Piele grasa
Daca prea mult din sebumul natural al pielii a fost indepartat, glandele vor incepe sa produca ulei pentru a compensa deficitul. Desi lotiunile tonice devin foarte populare incepand cu luna noiembrie, se recomanda totusi folosirea unor produse blande si hidratante care incurajeaza pielea dvs. sa ramana echilibrata, mai degraba decat sa va concentrati pe eliminarea uleiului de pe suprafata.
Buzele crapate
Pentru multi oameni, buzele exfoliate, dureroase fac parte din cotidianul iernii – dar nu trebuie sa fie asa. Exista, in mod surprinzator, aproximativ un milion de lucruri care cauzeaza de fapt buzele crapate/exfoliate, cauze ce imediat identificate se pot lua masuri pentru remedierea acestora. Balsamul de buze trebuie sa fie nelipsit oriunde ai merge pe parcursul iernii.
Maini si picioare uscate
Mainile si picioarele au mai putine glande sebacee decat restul pielii, ceea ce inseamna ca sunt predispuse sa se usuce. Combinam si faptul ca sunt cele mai expuse parti ale corpului cu temperaturile scazute si obtinem reteta perfecta pentru o piele uscata. Cea mai buna modalitate de a evita acest lucru este o manichiura si pedichiura regulata si folosirea zilnica a unei lotiuni hidratante. Aplicati crema hidratanta inainte de a merge la culcare pe maini si picioare, iar pentru a obtine rezultate excelente, pe cele din urma acoperiti-le cu o pereche de sosete.
Cuticule uscate
Unghiile adesea au de suferit cand vorbim de vremea rece si nu exista nimic mai dureros decat niste cuticule dure si exfoliate. Din fericire, adaugarea unui ulei de cuticule si masarea lui pe degete dimineata si seara poate face o mare diferenta. Vitamina E continuta de aceste uleiuri ajuta la repararea cuticulelor si se absoarbe foarte repede in piele, fara sa lase un reziduu grasos si neplacut.
Matreata
Si pielea scalpului are de suferit in sezonul rece, iar matreata este un semn care incepe sa apara timpuriu din toamna si se continua in iarna. Cauzele matretii sunt multe si variate: boli inflamatorii cronice ale scalpului, iritarea cauzata de palariile prea stranse sau acumularea de produse de styling. Asadar, se recomanda folosirea unui sampon antimatreata, care sa ne ajute sa trecem peste vremea capricioasa.
O piele uscata, crapata sau iritata nu este doar inestetica, dar este mai predispusa la infectii, spre deosebire de o piele sanatoasa. Din acest motiv, in aceasta perioada, pielea are nevoie de grija si atentie suplimentara, iar ritualul de ingrijire trebuie adaptat anotimpului in care ne aflam.
Dermatita atopica, psoriazisul, dermatita seboreica si rozaceea sunt afectiuni cutanate care se agraveaza in sezonul rece, iar pacienti trebuie sa se fereasca de expunerea indelungata la temperaturi scazute. Nu trebuie uitati nici pacientii care prezinta tulburari circulatorii periferice sau sufera de alte boli sistemice, intrucat prezinta un risc mai mare de degeraturi ale extremitatilor.
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com 10 afectiuni ale pielii care pot sa apara iarna si ce e bine sa facem
Ar putea sa te intereseze si:
In cadrul Clinicii Bine, ne confruntam frecvent cu dermatita seboreica – o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care afecteaza in special zonele bogate in glande sebacee: scalp, fata (in special…
Mai mult »
In cadrul clinicii noastre, ne adresam zilnic pacientilor care se confrunta cu disconfortul generat de transpiratia excesiva. Hiperhidroza, o afectiune frecvent subestimata, poate afecta profund calitatea vietii, atat din punct…
Mai mult »
Caderea parului este o problema estetica si medicala tot mai des intalnita, care afecteaza atat barbatii, cat si femeile, indiferent de varsta. Stresul, dezechilibrele hormonale, factorii genetici, alimentatia dezechilibrata sau…
Mai mult »
Acneea este una dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice, care afecteaza milioane de oameni la nivel global, indiferent de varsta. Desi este adesea asociata cu adolescenta, un numar semnificativ de…
Mai mult »
Monitorizarea regulata a alunitelor este una dintre cele mai importante masuri de preventie in dermatologie. La Clinica Dermatologica, pacientii beneficiaza de consultatii amanuntite si tehnologii moderne pentru evaluarea riscurilor asociate…
Mai mult »
Pielea este cel mai mare organ al corpului si functioneaza ca un scut impotriva agresiunilor externe. Problemele dermatologice pot afecta nu doar aspectul fizic, ci si calitatea vietii. De aceea,…
Mai mult »
Chirurgia Mohs este una dintre cele mai eficiente metode de tratament pentru cancerul de piele, avand o rata ridicata de succes datorita exciziei stratificate a tesutului afectat. Un factor esential…
Mai mult »
Un ten sanatos si stralucitor nu este doar un ideal de frumusete, ci si un indicator al unei ingrijiri corecte. Daca te confrunti cu riduri fine, pori dilatati sau pete…
Mai mult »
Melanomul – cel mai agresiv cancer de piele Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer de piele, avand o capacitate ridicata de metastazare si un impact sever asupra sanatatii.…
Mai mult »
Dermatoscopia – o metoda moderna pentru evaluarea leziunilor cutanate Dermatoscopia este o procedura medicala avansata, utilizata pentru evaluarea neinvaziva a leziunilor cutanate. Aceasta tehnica se bazeaza pe analiza detaliata a…
Mai mult »