Acneea este cea mai frecventă tulburare a pielii la adolescenți și tineri și poate avea efecte negative asupra imaginii corpului și a stimei de sine. Între 10 și 20% dintre persoanele cu acnee pot continua să aibă leziuni ale pielii la vârsta adultă.
Acneea afectează zonele cu concentrații mai mari de glande sebacee, cum ar fi fața, pieptul și spatele. Frecvența este similară la ambele sexe.
Cauzele acneei
Acneea apare deoarece porii pielii sunt înfundați cu celule moarte și cu grăsime (sebum), ducând la comedoane. Acest lucru facilitează colonizarea (infecția) de bacterii (Propionibacterium acnes), ceea ce duce la apariția unei zone inflamate și roșii. În general, acneea începe în timpul pubertății, deoarece modificările hormonale fac pielea mai biliară. Factorii care pot favoriza apariția acestuia sunt:
Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizi, litiu, contraceptive orale.
Aplicarea locală a unor creme cosmetice.
Unele afecțiuni, în general acneea apare în afecțiuni endocrine, ginecologice, de exemplu în sindromul ovarului polichistic (SOP).
Stres.
Nu există dovezi care să lege apariția acneei de consumul de ciocolată, bomboane sau alimente prăjite.
Simptome specifice acneei
Primele leziuni ale acneei sunt comedoanele sau coșurile. Comedoanele pot fi negre (deschise) sau albe (închise). Aceste leziuni apar de obicei pe nas, bărbie și centrul frunții. Atunci când există inflamație excesivă, există, de obicei, leziuni mai mari, inclusiv noduli, cu puroi în interior (pustule), care pot produce cicatrici.
Tratament pentru acnee
Tratamentul acneei se concentrează pe eliminarea comedoanelor, combaterea creșterii producției de grăsimi, reducerea colonizării de către propionibacterium acnes și diminuarea inflamației. În general, alegerea tratamentului depinde de faptul dacă predomină comedoanele sau leziunile inflamatorii. Nu există un tratament care se potrivește tuturor, deci este adesea necesar să încercați mai multe până când îl găsiți pe cel care funcționează cel mai bine. Bineînțeles, recomandat este să consultați un medic dermatolog și nu să încercați automedicația.
Când acneea este ușoară, puteți utiliza unele produse care nu necesită rețetă, de obicei tratamente locale. De obicei, este mai eficient să utilizați mai mult de un produs. În acneea ușoară se recomandă:
Păstrarea pielii a feței curate, spălând-o de două ori pe zi cu un gel blând de curățare
Evitați să exploatați coșurile sau frecarea viguroasă a zonelor cu leziuni
Utilizarea anumitor medicamente, însă numai la recomandarea și sub supravegherea medicului:
Retinoizi topici. Acestea sunt creme care au vitamina A în compoziția lor, ceea ce reduce formarea de grăsime (sebum). Ei sunt, de asemenea, antiinflamatori și antibacterieni, evitând înfundarea porilor. Aceștia nu trebuie să fie utilizați de femeile însărcinate.
Peroxid de benzoil. Elimină bacteriile și combate înfundarea porilor.
Acid salicilic.
Antibiotice topice (administrate sub formă de creme) – Acestea funcționează prin eliminarea bacteriilor și reducerea inflamației. Ele sunt adesea folosite atunci când există leziuni inflamatorii.
Atunci când acneea este mai severă, cu semne inflamatorii semnificative sau atunci când nu răspunde în mod adecvat la tratamentul topic după câteva luni, trebuie evaluată utilizarea tratamentelor sistemice (pe cale orală):
Antibiotice orale. Mecanismul lor de acțiune este același cu cel al topicelor, dar sunt mai puternice și au mai multe efecte adverse. În plus față de acțiunea antibioticelor, au acțiune antiinflamatoare. Antibioticele orale trebuie combinate cu retinoid topic pentru a trata leziunile chistice mai profunde.
Contraceptive orale. Unele cazuri de acnee sunt legate de hormoni, din acest motiv, contraceptivele funcționează la unele femei.
Cicatricile cauzate de acnee pot fi tratate în cabinetul medicului, cu ajutorul anumitor proceduri.
Ar putea sa te intereseze si:
Ridurile sunt semne naturale ale îmbătrânirii pielii, iar multe persoane le consideră o preocupare estetică majoră. Aceste linii și cute care apar pe față sunt rezultatul scăderii flexibilității și fermității…
Mai mult »
Acneea vulgară este o afecțiune dermatologică comună, care afectează un număr semnificativ de persoane, în special adolescenții, dar și adulții. Aceasta se caracterizează prin apariția leziunilor cutanate, inclusiv coșuri, puncte…
Mai mult »
Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) este una dintre cele mai avansate metode utilizate astăzi pentru regenerarea părului și combaterea căderii acestuia. Această procedură folosește plasma bogată în trombocite, extrasă din propriul…
Mai mult »
Acneea nu reprezintă doar o problemă temporară, ci poate lăsa urme vizibile pe piele, chiar și după ce leziunile s-au vindecat. Semnele și cicatricile post-acnee sunt frecvente și pot cauza…
Mai mult »
Eczema este un termen folosit pentru a descrie diverse afecțiuni ale pielii care au simptome comune, inclusiv roșeață, vezicule, cruste și modificări pigmentare. În majoritatea cazurilor, eczema este însoțită de…
Mai mult »
Dermatitele eczematiforme reprezintă un grup de afecțiuni dermatologice necontagioase, caracterizate prin inflamație cronică a pielii, care se manifestă prin erupții cutanate, înroșire și prurit (mâncărime). Aceste afecțiuni pot afecta persoane…
Mai mult »
Iritațiile cutanate sunt o problemă frecvent întâlnită, cu care aproape oricine se poate confrunta la un moment dat în viață. Acestea reprezintă o reacție a pielii la contactul cu un…
Mai mult »
Hiperhidroza, cunoscută și sub numele de transpirație excesivă, este o condiție medicală care implică producerea de transpirație în cantități mult mai mari decât necesarul pentru termoreglare. Această afecțiune debutează adesea…
Mai mult »
Fotosensibilitatea, adesea numită alergie la soare, se referă la o reacție imunologică exagerată și anormală a pielii la radiațiile ultraviolete (UV). Această condiție dermatologică poate fi complicată și inconfortabilă, însă,…
Mai mult »
Arsurile solare reprezintă leziuni cutanate cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau din surse artificiale, cum ar fi solarul. Aceste leziuni se manifestă prin roșeață, durere…
Mai mult »