„Tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape”. Acest proverb nu se aplica insa si cand vine vorba despre prietenul si dusmanul nostru, Soarele.
Deși soarele se simte linistitor pe pielea ta, nu este sanatos pentru aceasta.
Soarele eliberează energie în diferite forme: lumină vizibilă (ceea ce poți vedea), radiații infraroșii (ceea ce poți simți) și lumină UV (ceea ce nu poți vedea). S-ar putea să fi auzit de „lumină UV” din diverse articole online sau citind ambalajul sticlei de protecție solară.
Lumina UV este împărțită în 3 categorii:
razele ultraviolete A (UVA),
razele ultraviolete B (UVB)
razele ultraviolete C (UVC).
Razele UVA îmbătrânesc pielea si dăunează ochilor. Razele UVB pot provoca o multitudine de probleme ale pielii, inclusiv arsuri solare și cancer de piele. Atmosfera Pământului disipează razele UVC înainte ca acestea să ajungă la suprafața Pământului, așa că nu ne facem prea multe griji cu privire la acest tip de lumină UV. Cele mai frecvente afecțiuni ale pielii asociate cu expunerea excesivă la soare sunt: arsurile solare, fotoîmbătrânirea și cancerul de piele.Semnele vizibile de fotoîmbătrânire includ melasma, lentigo (pete maronii), pistrui, riduri și modificări generale ale texturii pielii.
Există trei forme primare de cancer de piele:
carcinom bazocelular,
carcinom spinocelular
melanomul.
Carcinoamele bazocelulare și spinocelulare
Sunt forme usoare de cancer cutanat, dar care pot creste rapid, în timp ce melanomul poate metastaza, rata de supravietuire fiind foarte mica dacă este lăsat neobservat sau netratat. Cancerul de piele poate aparea în diverse părți ale corpului, inclusiv în zone care nu sunt adesea expuse la lumina soarelui. O concepție greșită obișnuită este faptul ca doar persoanele cu pielea deschisă la culoarea pot dezvolta cancer de piele, ceea ce nu este adevarat.
Cancerul de piele
Acesta poate afecta pe oricine, dar majoritatea tipurilor de cancer de piele pot fi vindecate daca sunt diagnosticate si tratate la timp
Protejarea pielii
Protectia pielii se face cu ajutorul cremelor cu factor de protectie solara 50+, ce ofera protectie UVA si UVB. Aceasta este cea mai bună modalitate de a preveni cancerul de piele și petele solare.
În niciun caz nu spunem că ar trebui să stai în casă. N-am visa să recomandăm acest lucru, deoarece expunerea la soare oferă multe beneficii pentru sănătate. Doar fii atent acolo! Vrem să te bucuri de vacantele calduroase în siguranță.
Ar putea sa te intereseze si:
Ridurile sunt semne naturale ale îmbătrânirii pielii, iar multe persoane le consideră o preocupare estetică majoră. Aceste linii și cute care apar pe față sunt rezultatul scăderii flexibilității și fermității…
Mai mult »
Acneea vulgară este o afecțiune dermatologică comună, care afectează un număr semnificativ de persoane, în special adolescenții, dar și adulții. Aceasta se caracterizează prin apariția leziunilor cutanate, inclusiv coșuri, puncte…
Mai mult »
Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) este una dintre cele mai avansate metode utilizate astăzi pentru regenerarea părului și combaterea căderii acestuia. Această procedură folosește plasma bogată în trombocite, extrasă din propriul…
Mai mult »
Acneea nu reprezintă doar o problemă temporară, ci poate lăsa urme vizibile pe piele, chiar și după ce leziunile s-au vindecat. Semnele și cicatricile post-acnee sunt frecvente și pot cauza…
Mai mult »
Eczema este un termen folosit pentru a descrie diverse afecțiuni ale pielii care au simptome comune, inclusiv roșeață, vezicule, cruste și modificări pigmentare. În majoritatea cazurilor, eczema este însoțită de…
Mai mult »
Dermatitele eczematiforme reprezintă un grup de afecțiuni dermatologice necontagioase, caracterizate prin inflamație cronică a pielii, care se manifestă prin erupții cutanate, înroșire și prurit (mâncărime). Aceste afecțiuni pot afecta persoane…
Mai mult »
Iritațiile cutanate sunt o problemă frecvent întâlnită, cu care aproape oricine se poate confrunta la un moment dat în viață. Acestea reprezintă o reacție a pielii la contactul cu un…
Mai mult »
Hiperhidroza, cunoscută și sub numele de transpirație excesivă, este o condiție medicală care implică producerea de transpirație în cantități mult mai mari decât necesarul pentru termoreglare. Această afecțiune debutează adesea…
Mai mult »
Fotosensibilitatea, adesea numită alergie la soare, se referă la o reacție imunologică exagerată și anormală a pielii la radiațiile ultraviolete (UV). Această condiție dermatologică poate fi complicată și inconfortabilă, însă,…
Mai mult »
Arsurile solare reprezintă leziuni cutanate cauzate de expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) ale soarelui sau din surse artificiale, cum ar fi solarul. Aceste leziuni se manifestă prin roșeață, durere…
Mai mult »