Efectele adverse ale soarelui pot avea diferite forme asupra pielii noastre și merită să le ținem minte pentru a avea o piele sănătoasă.
Efectul clinic acut al expunerii la ultraviolete asupra pielii implică melanogeneză (bronzul), iar corpul nostru generează melanină, care este protecția noastră solară naturală, care ne protejează împotriva razelor UV dăunătoare. Prea multă expunere poate cauza apariția hiperpigmentării, a petelor solare și melasmei. Daunele provocate de soare asupra pielii au un efect cumulativ, astfel încât și o perioadă scurtă petrecută la soare se adaudă unui total semnificativ de-a lungul vieții.
Expunerea repetată la soare este una dintre cauzele principale ale îmbătrânirii pielii, deoarece pielea expusă la soare generează radicali liberi sub influența în principal a razelor UVA. Acești radicali liberi care se produc prin absobția razelor UVA, care pot trece înclusiv prin ferestre, deteriorează celulele pielii distrugând colagenul și producând elastină anormală (elastina este o proteină cheie care ajută țesutul să își mențină forma) care oferă pielii aspectul tânăr. Când aceste fibre sunt distruse, pielea începe să se lase, să se întindă, își pierde abilitatea de a-și reveni și apar ridurile. Pe piele apar pete solare, colorare neuniformă, pete roșii și pielea se învinețește foarte ușor.
Ar putea sa te intereseze si:
La Clinica Bine, suntem mândri alături de echipa noastră, specializată în tratarea infecțiilor unghiilor, părului și pielii. Cu o vastă experiență și competență în domeniul dermatologiei, doctorul dermatolog Cristina Cotruță…
Mai mult »
Imagistica Reveal arată clar clientului care sunt problemele ce necesită rezolvare pentru a ajunge la aspectul dorit: daune cauzate de soare, pete maronii, zone roșii și multe altele. La Clinica…
Mai mult »
Ne mandrim cu faptul ca unul din fondatorii Clinicii Bine – Medic primar dermatovenerolog si doctor in științe medicale. Dr. Cristina Cotruta este si membru ASDS, fiind pionier în cercetarea…
Mai mult »
Cauterizarea este o procedură medicală prin care se distruge țesutul prin încălzire, fie prin aplicarea unui obiect fierbinte, fie prin curent electric, radiofrecvență sau laser. Procedura se folosește pentru a…
Mai mult »
Ce se intampla cu pielea noastra iarna? Pielea este invelisul corpului, interfata dintre mediul extern si cel intern. Ea ne protejeaza impotriva unor factori, precum: infectiile, traumatismele, temperaturile extreme. Intrucat…
Mai mult »
Pielea este organul cel mai expus la factorii climatologici și, în timp ce majoritatea dintre noi suntem conștienți de importanța de a acorda atenție îngrijirii din timpul lunilor în care…
Mai mult »
Acneea este cea mai frecventă tulburare a pielii la adolescenți și tineri și poate avea efecte negative asupra imaginii corpului și a stimei de sine. Între 10 și 20% dintre…
Mai mult »
Cancerul de piele este o afecțiune des întâlnită nu doar în România, ci și pe plan internațional. Există multe tipuri de cancer, dar trei sunt cele mai frecvente: carcinomul bazocelular,…
Mai mult »
Cele mai întâlnite afecțiuni ale pielii Unele dintre cele mai frecvente boli ale pielii sunt cauzate de infecții, iar altele sunt rezultatul factorilor genetici combinați cu factorii de mediu. În…
Mai mult »
Există mituri conform cărora consumul de chipsuri, ciocolată sau pizza poate provoca acnee. Cu toate acestea, adevărul despre acnee este că apare de obicei din cauza unei schimbări la nivelului…
Mai mult »