Temperaturile scăzute și vântul pot afecta bunăstarea ochilor noștri în lunile reci, provocând mâncărime și iritații, senzație de nisip în ochi, arsură, vedere încețoșată, ochi uscați, dar și umflarea și roșeața oculară sau oboseala ochilor. În timpul iernii există mulți factori care pot afecta sănătatea oculară, dar urmând aceste sfaturi simple, puteți reuși să îi protejați și să evitați disconfortul ochilor.
Protejați-vă ochii cu ochelari de soare
În vizitele la munte, activități în aer liber sau atunci când faceți sporturi pe zăpadă, este esențial să vă protejați ochii cu ochelari de soare de o bună calitate, dotați cu filtre adecvate și achiziționați din centre specializate, pentru a evita deteriorarea ochilor. Razele UV de iarnă sunt dăunătoare pentru ochii noștri și în ciuda faptului că soarele nu se arată des iarna, trebuie să vă protejați ochii cu ochelari de soare.
Evitați uscarea aerului din spațiile închise, deoarece schimbările de temperatură, frigul și trecerea bruscă de la aer rece la cel cald face ochii mai sensibili și uscați, însă cu ajutorul unui umidificator, îi puteți menține hidratați.
Limitați utilizarea ecranelor
Iarna petreceți mai mult timp acasă, ceea ce vă face să folosiți mai mult ecranele, iar acest lucru, la rândul său, face ca timpii de clipire să fie reduși și aveți ochii mai puțin lubrifiați. Încercați să stimulați producția de lacrimi clipind mai des, limitați timpul petrecut în fața acestor dispozitive și faceți pauze regulate la fiecare 20 minute.
Mâncarea este foarte importantă și pentru o bună sănătate vizuală. Nu uitați să consumați fructe, legume, dar și să vă hidratați corespunzător. Indicat este consumul de apă, iar cel de alcool să fie pe cât posibil limitat.
Mențineți o bună igienă a ochilor
Pentru a menține o bună igienă a ochilor și a evita iritarea acestora, trebuie să vă spălați fața și ochii în fiecare seară și dimineață, încercând să evitați produsele care conțin alcool sau parfum.. Dacă purtați ochelari, aveți grijă să îi igienizați des, iar dacă folosiți lentile de contact, depozitați-le în substanțele speciale pentru acestea, pentru a preveni iritarea sau infecția ochilor.
Aerul poluat tipic iernii vă îndeamnă să acordați o atenție deosebită igienei. Dacă în condiții normale acest lucru este un aspect care trebuie luat în considerare, în timpul acestor luni de iarnă, trebuie să aveți mai multă grijă, deoarece particulele mici de impurități, care sunt împrăștiate și purtate de vânt, pot fi dăunătoare sănătății vizuale. Clipitul constant poate ajuta, de asemenea, ochiul să producă lacrimi în mod natural. Acest lucru va face ca ochii să fie mai bine hidratați.
Pentru a combate uscăciunea ochilor tipică sezonului rece, este important să adoptați zilnic o dietă echilibrată, care să includă fructe și legume, precum și să beți multă apă în timpul zilei, deoarece hidratarea trebuie să se facă și intern, nu doar local, folosind produse de îngrijire hidratante. De asemenea, orice simptom apărut la nivel ocular necesită efectuarea unui consult oftalmologic. Totodată, nu se încurajează tratamentele aplicate fără recomandarea medicului, deoarece pot agrava condițiile deja existente.
Ar putea sa te intereseze si:
Iritația oculară dimineața este o problemă frecventă care poate provoca disconfort semnificativ. Persoanele afectate pot experimenta senzații de uscăciune, arsură, mâncărime sau senzația de nisip în ochi, adesea însoțite de…
Mai mult »
Conjunctivita de piscină, cunoscută și sub denumirea de conjunctivita foliculară acută, reprezintă o inflamare a conjunctivei, țesutul subțire care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapelor. Această…
Mai mult »
Terapia cu lumină de joasă intensitate (Low Light Level Therapy – LLLT) a devenit o inovație în tratamentul afecțiunilor oculare precum disfuncția glandelor meibomius, șalazion, blefarită și sindromul de ochi…
Mai mult »
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oftalmologică frecventă, care afectează calitatea vieții multor pacienți. Această afecțiune se caracterizează printr-o lubrifiere insuficientă a suprafeței oculare, ceea ce duce la disconfort…
Mai mult »
Cataracta toxică reprezintă un tip de cataractă ce se dezvoltă în urma expunerii la diverse substanțe toxice, substanțe chimice sau medicamente. Cataracta, în general, este o afecțiune oculară comună ce…
Mai mult »
Degenerescența maculară este una dintre bolile oftalmologice cu impact major asupra vederii. Aceasta afectează macula, o zonă vitală din spatele globului ocular, responsabilă pentru vederea clară și detaliată. Impactul Asupra…
Mai mult »
Ce este ambliopia? Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de boala ochiului leneș, este o afecțiune oculară în care unul dintre ochi nu funcționează corect, trimițând imagini neclare și încețoșate către…
Mai mult »
În era digitală, problemele de vedere la copii sunt în creștere alarmantă. Acest lucru este datorat atât utilizării excesive a dispozitivelor electronice, cât și altor factori de mediu și stil…
Mai mult »
Blefarita este o inflamație cronică a marginii libere a pleoapei, caracterizată prin prezența crustelor, scuamelor sau cojițelor la rădăcina firului de păr, asemănătoare mătreții de la baza genelor. Această afecțiune…
Mai mult »
Șalazionul este o formațiune nodulară de dimensiuni variabile, care poate ajunge la mărimea unei boabe de mazăre. Aceasta apare la nivelul pleoapelor, fie superioare, fie inferioare, și se dezvoltă în…
Mai mult »