Temperaturile scăzute și vântul pot afecta bunăstarea ochilor noștri în lunile reci, provocând mâncărime și iritații, senzație de nisip în ochi, arsură, vedere încețoșată, ochi uscați, dar și umflarea și roșeața oculară sau oboseala ochilor. În timpul iernii există mulți factori care pot afecta sănătatea oculară, dar urmând aceste sfaturi simple, puteți reuși să îi protejați și să evitați disconfortul ochilor.
Protejați-vă ochii cu ochelari de soare
În vizitele la munte, activități în aer liber sau atunci când faceți sporturi pe zăpadă, este esențial să vă protejați ochii cu ochelari de soare de o bună calitate, dotați cu filtre adecvate și achiziționați din centre specializate, pentru a evita deteriorarea ochilor. Razele UV de iarnă sunt dăunătoare pentru ochii noștri și în ciuda faptului că soarele nu se arată des iarna, trebuie să vă protejați ochii cu ochelari de soare.
Evitați uscarea aerului din spațiile închise, deoarece schimbările de temperatură, frigul și trecerea bruscă de la aer rece la cel cald face ochii mai sensibili și uscați, însă cu ajutorul unui umidificator, îi puteți menține hidratați.
Limitați utilizarea ecranelor
Iarna petreceți mai mult timp acasă, ceea ce vă face să folosiți mai mult ecranele, iar acest lucru, la rândul său, face ca timpii de clipire să fie reduși și aveți ochii mai puțin lubrifiați. Încercați să stimulați producția de lacrimi clipind mai des, limitați timpul petrecut în fața acestor dispozitive și faceți pauze regulate la fiecare 20 minute.
Mâncarea este foarte importantă și pentru o bună sănătate vizuală. Nu uitați să consumați fructe, legume, dar și să vă hidratați corespunzător. Indicat este consumul de apă, iar cel de alcool să fie pe cât posibil limitat.
Mențineți o bună igienă a ochilor
Pentru a menține o bună igienă a ochilor și a evita iritarea acestora, trebuie să vă spălați fața și ochii în fiecare seară și dimineață, încercând să evitați produsele care conțin alcool sau parfum.. Dacă purtați ochelari, aveți grijă să îi igienizați des, iar dacă folosiți lentile de contact, depozitați-le în substanțele speciale pentru acestea, pentru a preveni iritarea sau infecția ochilor.
Aerul poluat tipic iernii vă îndeamnă să acordați o atenție deosebită igienei. Dacă în condiții normale acest lucru este un aspect care trebuie luat în considerare, în timpul acestor luni de iarnă, trebuie să aveți mai multă grijă, deoarece particulele mici de impurități, care sunt împrăștiate și purtate de vânt, pot fi dăunătoare sănătății vizuale. Clipitul constant poate ajuta, de asemenea, ochiul să producă lacrimi în mod natural. Acest lucru va face ca ochii să fie mai bine hidratați.
Pentru a combate uscăciunea ochilor tipică sezonului rece, este important să adoptați zilnic o dietă echilibrată, care să includă fructe și legume, precum și să beți multă apă în timpul zilei, deoarece hidratarea trebuie să se facă și intern, nu doar local, folosind produse de îngrijire hidratante. De asemenea, orice simptom apărut la nivel ocular necesită efectuarea unui consult oftalmologic. Totodată, nu se încurajează tratamentele aplicate fără recomandarea medicului, deoarece pot agrava condițiile deja existente.
Ar putea sa te intereseze si:
La Clinica Bine, suntem hotărâți să combatem progresia miopiei cu toate armele disponibile în domeniul oftalmologic. Conștienți de importanța unei vederi clare pentru calitatea vieții fiecărui pacient, ne concentrăm pe…
Mai mult »
La Clinica Bine, suntem încântați să avem doctorul oftalmolog Sanziana Istrate în echipa noastră, ce ofera consultații oftalmologice atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cu o abordare atentă și…
Mai mult »
Curs lentile de contact Impreuna cu Alcon TOTAL Contact Lenses, in data de 17 iunie, se va desfasura un curs de lentile de contact moi sferice, torice si multifocale, fitting…
Mai mult »
OPE® – ENERGIE OPTIMA / IPL OPE® este o tehnologie patentată cu spectru larg de lumină care exclude toate emisiile care nu sunt relevante pentru tratament. Se bazează pe o tehnologie…
Mai mult »
Ne propunem sa va familiarizam cu ce teste faceți în clinică atunci cand e vorba de o anumită patologie iar astazi am rugat-o pe doamna dr Oana Cozmei să vă…
Mai mult »
Clinica Bine este una dintre cele mai prestigioase clinici oftalmologice, cu o gamă largă de aparate moderne și tehnologii avansate pentru diagnosticarea și tratarea problemelor oftalmologice. Acestea includ: Tomograful cu…
Mai mult »
Consultatia oftalmologica este o vizita la medicul oftalmolog care poate include examinarea vederii, masurarea dioptriei, examinarea fondului de ochi, precum si teste pentru a determina daca exista probleme de vedere.…
Mai mult »
Ultima zi de operații și nu neapărat una obișnuită, deoarece am operat două cazuri sociale de tumori: Palpebrale și Cataractă. Mai jos gasiti filmulețul în care se observă câte „furnicuțe”…
Mai mult »
Medicul oftalmolog Sînziana Istrate, cofondator al Clinicii Bine din Bucureşti: „Fără investiţii în aparatură de bună calitate nu mai poţi face medicină de top!” ♦ Am mers pe partea de…
Mai mult »
Strabismul este un defect vizual care implică pierderea paralelismului ocular, ducând la devierea anormală a unuia sau a ambilor ochi. Această lipsă de aliniere face ca ochii să nu se…
Mai mult »