loader image

Cum să-ți protejezi vederea iarna?

Temperaturile scăzute și vântul pot afecta bunăstarea ochilor noștri în lunile reci, provocând  mâncărime și iritații, senzație de nisip în ochi, arsură, vedere încețoșată, ochi uscați, dar și umflarea și roșeața oculară sau oboseala ochilor. În timpul iernii există mulți factori care pot afecta sănătatea oculară, dar urmând aceste sfaturi simple, puteți reuși să îi protejați și să evitați disconfortul ochilor.

Protejați-vă ochii cu ochelari de soare

În vizitele la munte, activități în aer liber sau atunci când faceți sporturi pe zăpadă, este esențial să vă protejați ochii cu ochelari de soare de o bună calitate, dotați cu filtre adecvate și achiziționați din centre specializate, pentru a evita deteriorarea ochilor. Razele UV de iarnă sunt dăunătoare pentru ochii noștri și în ciuda faptului că soarele nu se arată des iarna, trebuie să vă protejați ochii cu ochelari de soare.

  • Utilizați umidificatoare

Evitați uscarea aerului din spațiile închise, deoarece schimbările de temperatură, frigul și trecerea bruscă de la aer rece la cel cald face ochii mai sensibili și uscați, însă cu ajutorul unui  umidificator, îi puteți menține hidratați.

  • Limitați utilizarea ecranelor

Iarna petreceți mai mult timp acasă, ceea ce vă face să folosiți mai mult ecranele, iar acest lucru, la rândul său, face ca timpii de clipire să fie reduși și aveți ochii mai puțin lubrifiați. Încercați să stimulați producția de lacrimi clipind mai des, limitați timpul petrecut în fața acestor dispozitive și faceți pauze regulate la fiecare 20 minute.

  • Atenție la dieta zilnică

Mâncarea este foarte importantă și pentru o bună sănătate vizuală. Nu uitați să consumați fructe, legume, dar și să vă hidratați corespunzător. Indicat este consumul de apă, iar cel de alcool să fie pe cât posibil limitat.

Mențineți o bună igienă a ochilor

Pentru a menține o bună igienă a ochilor și a evita iritarea acestora, trebuie să vă spălați fața și ochii în fiecare seară și dimineață, încercând să evitați produsele care conțin alcool sau parfum.. Dacă purtați ochelari, aveți grijă să îi igienizați des, iar dacă folosiți lentile de contact, depozitați-le în substanțele speciale pentru acestea, pentru a preveni iritarea sau infecția ochilor.

Aerul poluat tipic iernii vă îndeamnă să acordați o atenție deosebită igienei. Dacă în condiții normale acest lucru este un aspect care trebuie luat în considerare, în timpul acestor luni de iarnă, trebuie să aveți mai multă grijă, deoarece particulele mici de impurități, care sunt împrăștiate și purtate de vânt, pot fi dăunătoare sănătății vizuale. Clipitul constant poate ajuta, de asemenea, ochiul să producă lacrimi în mod natural. Acest lucru va face ca ochii să fie mai bine hidratați.

Pentru a combate uscăciunea ochilor tipică sezonului rece, este important să adoptați zilnic o dietă echilibrată, care să includă fructe și legume, precum și să beți multă apă în timpul zilei, deoarece hidratarea trebuie să se facă și intern, nu doar local, folosind produse de îngrijire hidratante. De asemenea, orice simptom apărut la nivel ocular necesită efectuarea unui consult oftalmologic. Totodată, nu se încurajează tratamentele aplicate fără recomandarea medicului, deoarece pot agrava condițiile deja existente.

Scroll to Top