loader image

Conjunctivita: de ce apare, cum se manifestă și cum se tratează?

Conjunctivita: de ce apare, cum se manifestă și cum se tratează?

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei, care este o membrană subțire ce căptușește suprafața interioară a pleoapelor și a ochiului. Conjunctivita poate fi cauzată de bacterii sau viruși. Copiii au mai multe șanse să dezvolte această afecțiune din cauza unui virus, deoarece sistemul lor imunitar nu este la fel de dezvoltat ca adulții.

Cum se manifestă conjunctivita?

Care sunt semnele și simptomele? Semnele și simptomele includ roșeață, ochi lăcrimați, mâncărime și secreții. Alergiile cauzează adesea aceste simptome. Virușii prezintă, de asemenea, aceste simptome, dar în general fără mâncărime. Conjunctivita bacteriană începe de obicei cu scurgeri verzi sau galbene care se pot transforma în puroi sau sânge în unele cazuri.

Simptomele conjunctivitei pot include ochi roșii și umflați, dureri de cap, febră și scurgeri din ochi/nas.

Simptomele asociate cu conjunctivita includ:

  • roșeață în partea interioară a pleoapelor;

  • secreții oculare care pot fi limpezi, tulburi sau galbene;

  • dureri de cap;

  • pleoape umflate.

  • umflare în jurul ochiului

  • inflamație la ambii ochi

De ce apare această afecțiuni oculară?

Diferite tipuri de conjunctivită pot fi cauzate de mai multe lucruri: de alergii (conjunctivită alergică), legate de bacterii sau virusuri (conjunctivită bacteriană) iritație de la lentile de contact (boală oculară indusă de lentile de contact) de boli cronice precum diabetul, zona zoster sau lupusul (boli cronice care cauzează cheratită infecțioasă), de corpuri străine din ochi (corp străin care necesită îndepărtare)

Cea mai frecventă cauză a apariției este un virus care poate fi preluat din contactul cu alte persoane care îl au sau din atingerea obiectelor care conțin virusul. În cazuri rare, poate fi cauzată și de bacterii. Această afecțiune poate deveni gravă dacă este lăsată netratată și poate duce la orbire. De obicei, conjuctivita este cauzată de unul dintre cei mai comuni viruși care infectează organismul – adenovirusul. În unele cazuri, poate fi cauzată și de bacterii sau chiar de o ciupercă.

Conjunctivita poate fi clasificată în infecțioasă (se răspândește de la persoană la persoană) și neinfecțioasă (nu este răspândită de la persoană la persoană). Conjunctivita infecțioasă este cea mai răspândită formă a afecțiunii și se răspândește în principal prin contactul direct cu o persoană infectată care a tușit, strănutat sau chiar prin suprafețe contaminate, cum ar fi o balustradă sau bara din transportul public și mânerele de uși din locuri publice. Conjunctivita neinfecțioasă poate fi văzută ca o complicație a alergiilor, rozaceei și alte afectiuni ale pielii.

Cum se tratează?

Anumite medicamente pot ajuta la tratarea acestor infecții. Conjunctivita este tratată, de regulă, cu antibiotice pentru a reduce inflamația. De asemenea, puteți utiliza picături pentru ochi fără prescripție medicală pentru conjunctivită pentru a ameliora iritația, usturimea și uscăciunea. Conjunctivita poate fi tratată cu ușurință cu medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi picături de antibiotice sau antibiotice orale, dacă nu dispare după o săptămână sau două.

Însă recomandat este să vă prezentați la medicul oftalmolog, dacă aveți simptome precum înroșirea ochilor și umflarea pleoapelor. Dacă copilul dumneavoastră are conjunctivită, acesta poate avea ochii umflați, o înroșire a pleoapelor și scurgeri apărute la un ochi sau la ambii. Aceste simptome pot fi foarte iritante pentru un copil și ar trebui să solicitați rapid asistență medicală.

Scroll to Top