Ochii ne ajută să vedem lumea din jurul nostru și să ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi. Dar, vederea poate fi afectată și de o serie de factori, cum ar fi vârsta, mediul, stilul de viață și genetica. Cea mai bună alimentație pentru vedere este cea care conține Vitamina A și C. Alimentele bogate in aceste vitamine sunt morcovii, cartofii dulci, varza si portocalele. Morcovii au o concentrație mare de beta-caroten, care se transformă în organism, în vitamina A.
Cartofii dulci conțin vitamina A, precum și alți nutrienți precum vitaminele C și B6. Varza este bogată în vitaminele A, C, K, E și ajuta la menținerea sănătății ochilor. În cele din urmă, portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C, ce contribuie la menținerea sănătoasă a vaselor de sânge care alimentează retina cu sânge oxigenat.
Cum să-ți protejezi ochii pentru a nu întâmpina afecțiuni oculare?
Purtați ochelari de soare când ieșiți afară, pentru a-i proteja de razele UV dăunătoare;
Beți apă în mod regulat pentru a preveni deshidratarea, ce poate duce la uscarea, mancărimi ale ochilor și dureri de cap;
Dormiți suficient pentru a putea arăta proaspăt și odihnit, ceea ce va reduce, de asemenea, oboseala și oboseala ochilor;
Evitați să vă uitați la ecrane mai mult de două ore pe zi, deoarece acestea emit lumină albastră care poate provoca dureri de cap, oboseala ochilor, ochi uscați și vedere încețoșată.
Prevenția poate face diferența
Este recomandat să ne prezentăm la medicul oftalmolog atunci când apare o vedere încețoșată, probleme în a distinge anumite culori, de aproape sau din departare, ochi uscați care pot deranja, lăcrimarea constantă a ochilor. Acestea sunt doar câteva dintre semnele care ne indică să mergem la un doctor oftalmolog, însă simptomele sunt diferite de la un individ la altul.
Dr. Sînziana Istrate de la Clinica Bine
Medicul oftalmolog Sînziana Istrate poate identifica problemele oculare, oferind un plan de tratament în funcție de patologie. Sînziana Istrate este specializată pe corectarea afecțiunilor oculare, de aceea nu puțini sunt cei care vin la ea pentru un consult. Este important ca pacientul să comunice absolut toată simptomatologia pe care o manifestă, pentru ca medicul să poată trata corespunzător afecțiunea.
Atenție la razele UV și la lumina generată de ecrane
În timpul zilei, trebuie să ne protejăm ochii de lumina dăunătoare. Pot apărea puncte oarbe și dureri de cap dacă nu purtăm ochelari de soare. În plus, ochelarii de soare sunt recomandați atunci când conduceți sau sunteți pasager într-o mașină. Pentru a menține o vedere sănătoasă, este bine să folosim ochelari de protecție împotriva luminii albastre, generată de calculator, telefon.
Vederea noastră este unul dintre cele mai importante simțuri pe care le avem. Este important să avem de ea și să ne asigurăm că este sănătoasă, prin efectuarea unui control oftalmologic anual. Atunci când întâmpinăm cea mai mică problemă cu vederea trebuie să vizităm un specialist care poate analiza situația și ne poate recomanda un tratament adecvat. Cu cât problemele sunt rezolvate mai prematur, cu atât tratamentul va fi mai ușor de administrat.
Ar putea sa te intereseze si:
Iritația oculară dimineața este o problemă frecventă care poate provoca disconfort semnificativ. Persoanele afectate pot experimenta senzații de uscăciune, arsură, mâncărime sau senzația de nisip în ochi, adesea însoțite de…
Mai mult »
Conjunctivita de piscină, cunoscută și sub denumirea de conjunctivita foliculară acută, reprezintă o inflamare a conjunctivei, țesutul subțire care acoperă partea albă a ochiului și partea interioară a pleoapelor. Această…
Mai mult »
Terapia cu lumină de joasă intensitate (Low Light Level Therapy – LLLT) a devenit o inovație în tratamentul afecțiunilor oculare precum disfuncția glandelor meibomius, șalazion, blefarită și sindromul de ochi…
Mai mult »
Sindromul de ochi uscat este o afecțiune oftalmologică frecventă, care afectează calitatea vieții multor pacienți. Această afecțiune se caracterizează printr-o lubrifiere insuficientă a suprafeței oculare, ceea ce duce la disconfort…
Mai mult »
Cataracta toxică reprezintă un tip de cataractă ce se dezvoltă în urma expunerii la diverse substanțe toxice, substanțe chimice sau medicamente. Cataracta, în general, este o afecțiune oculară comună ce…
Mai mult »
Degenerescența maculară este una dintre bolile oftalmologice cu impact major asupra vederii. Aceasta afectează macula, o zonă vitală din spatele globului ocular, responsabilă pentru vederea clară și detaliată. Impactul Asupra…
Mai mult »
Ce este ambliopia? Ambliopia, cunoscută și sub denumirea de boala ochiului leneș, este o afecțiune oculară în care unul dintre ochi nu funcționează corect, trimițând imagini neclare și încețoșate către…
Mai mult »
În era digitală, problemele de vedere la copii sunt în creștere alarmantă. Acest lucru este datorat atât utilizării excesive a dispozitivelor electronice, cât și altor factori de mediu și stil…
Mai mult »
Blefarita este o inflamație cronică a marginii libere a pleoapei, caracterizată prin prezența crustelor, scuamelor sau cojițelor la rădăcina firului de păr, asemănătoare mătreții de la baza genelor. Această afecțiune…
Mai mult »
Șalazionul este o formațiune nodulară de dimensiuni variabile, care poate ajunge la mărimea unei boabe de mazăre. Aceasta apare la nivelul pleoapelor, fie superioare, fie inferioare, și se dezvoltă în…
Mai mult »